Misterul cuvântului magic „abracadabra”: de unde provine şi ce rol are?

Abracadabra poate părea ca un set incoerent de cuvinte, desene ilizibile, vorbire de neînțeles etc. Prin urmare, se pare că acest cuvânt în sine nu este altceva decât un set de sunete. Cu toate acestea, „abracadabra” are o semnificație și o istorie foarte străveche. Cercetătorii continuă să nu se înţeleagă despre originea cuvântului, fiind luate în considerare zeci de versiuni, dintre care cea mai comună este opinia că termenul provine din vechile vrăji ale Cabalei sau din ritualurile celților, preoților egipteni, vechilor sumerieni și altor culte dispărute.
Primul document în care se găsește „abracadabra” este un tratat al omului de știință roman Quintus Serenus Sammonicus (care a trăit în secolul al II-lea). La acea vreme, medicina era strâns legată de magie. În tratatul său, Serenus i-a sfătuit pe pacienții cu febră să poarte o placă de amuletă pe care era scris cuvântul „abracadabra” într-o coloană, de 11 ori. Triunghiul inversat, cu cuvântul Abracadabra citit pe fiecare dintre cele trei laturi ale sale, era o amuletă foarte populară împotriva febrei, iar pătratul magic era folosit și pentru a vindeca nebunia.

Se pare că „abracadabra” poate proveni de la numele zeității Abraxas („șeful suprem al cerurilor și al eonilor”), reprezentată ca o creatură cu cap de cocoș și coadă de șarpe în loc de picioare. Cele șapte litere grecești care alcătuiesc acest nume și desemnează, de asemenea, numere, însumează 365, numărul de zile dintr-un an.
A doua versiune leagă cuvântul „abracadabra” de limba ebraică: este, ca să spunem așa, rezultatul fuziunii cuvintelor „ab” („tată”), „ben” („fiu”) și „ruach hakodesh” („duhul sfânt”). Călătorii puteau auzi adesea acest set de cuvinte, îl percep ca o incantație și îl reproduc ca un singur cuvânt „abbenruhkodesh”.
Specialistul Vechiului Testament, John Allegro, crede că „abracadabra” provine din expresia mesopotamiană „Ab-ba-tab-bari„, care a fost pronunțată în timpul ritualurilor religioase printre vechii sumerieni.
O altă teorie spune că este o frază în aramaica antică, care poate fi scrisă ca „avda kedavra” – „ceea ce se spune trebuie făcut”. În plus, este interesant de observat similitudinea evidentă a lui „abracadabra” cu „cadavru, om mort”.
Mulți ezoterişti văd o formulă magică în cuvântul „abracadabra„. Ei afirmă că suma literelor cuvântului este egală cu numărul cabalistic 66. Nu este niciun secret pentru nimeni că în Evul Mediu vraja „abracadabra” a fost folosită activ de alchimiști, magicieni și alți vrăjitori. În același timp, preoții au avertizat că credincioșii nu trebuie să pronunțe, cu atât mai puțin să scrie, acest cuvânt, datorită capacității sale de a atrage diavolul.
Totuşi, potrivit unor surse, „abracadabra” este un termen divin care poate proteja împotriva forțelor malefice. Potrivit altora, este o vrajă magică. Desigur, nu există informații că cineva ar fi avut probleme din cauza folosirii acestui cuvânt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Partners: FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate