Imagine: Filip Stedt/Universitatea din Goteborg
O echipă internațională de cercetare a desfășurat submersibilul fără echipaj „Ran” sub un gheţar din Antarctica, de 350 metri grosime. Ei au primit primele hărți detaliate ale părții inferioare a ghețarului, dezvăluind indicii cu privire la viitoarea creștere a nivelului mării. Această misiune a făcut parte din International Thwaites Glacier Collaboration (ITGC) – o misiune comună americano-britanică de 5 ani, în valoare de 50 de milioane de dolari, pentru a afla mai multe despre ghețarul Thwaites.
Vehiculul subacvatic autonom Ran a fost programat să se scufunde în cavitatea platformei de gheață Dotson, Antarctica de Vest și să scaneze gheața de deasupra acestuia cu un sonar avansat. Timp de 27 de zile, submarinul a parcurs în total peste 1.000 de kilometri, înainte și înapoi sub ghețar, ajungând la 17 kilometri în cavitatea deasupra căreia plutește platforma de gheață.
Oamenii de știință știau deja că ghețarii se topesc mai repede acolo unde curenții puternici subacvatici le erodează baza. Folosind submersibilul, oamenii de știință au reușit să măsoare pentru prima dată curenții de sub ghețar și să demonstreze de ce partea de vest a platformei de gheață Dotson se topește atât de repede.
Dar cercetătorii au văzut și noi modele pe baza ghețarului care ridică întrebări. De exemplu, baza nu este netedă, ci are un vârf și o vale de gheață cu platouri și formațiuni asemănătoare cu dunele de nisip. Cercetătorii emit ipoteza că acestea s-ar fi putut forma prin curgerea apei sub influența rotației Pământului.
Autorul principal al studiului, Anna Wahlin, profesor de oceanografie la Universitatea din Goteborg (Suedia) spune: „Am folosit anterior date din satelit pentru a observa cum se schimbă straturile de gheață în timp. Prin navigarea submersibilului în cavitate, am reușit să obținem hărți de înaltă rezoluție ale platformei de gheață. Este un pic ca și cum ai vedea spatele Lunii pentru prima dată”.
Karen Alley, glaciolog de la Universitatea din Manitoba și co-autor al acestui studiu multidisciplinar, comentează rezultatele: „Hărțile pe care Ran le-a produs reprezintă un progres uriaș în înțelegerea noastră a platformelor de gheață din Antarctica. Am avut indicii despre cât de complexe sunt bazele platformei de gheață, dar Ran a descoperit o imagine mai extinsă și mai completă decât oricând”.
Modelele actuale nu pot explica tiparele descoperite, iar oamenii de știință realizează acum că au mai rămas o mulțime de procese de descoperit în viitoarele misiuni de cercetare sub ghețari.
Lucrarea de teren pentru acest studiu a fost efectuată în 2022. În ianuarie 2024, grupul s-a întors cu Ran la platforma de gheaţă Dotson, pentru a repeta sondajele, în speranța de a observa modificările. Au putut să repete doar o scufundare sub gheață, înainte ca Ran să dispară fără urmă.
Dar, cel mai interesant lucru este acela că în partea inferioară a platformei de gheață Dotson sunt zone misterioase în formă de lacrimi, aşa cum se poate vedea şi în imaginea de mai jos:
Imagine: Filip Stedt/Universitatea din Goteborg
Sursa: lucrarea ştiinţifică „Swirls and scoops: Ice base melt revealed by multibeam imagery of an Antarctic ice shelf”/ science.org