Este posibil ca NASA să fi descoperit viața extraterestră pe Marte în urmă cu aproape 50 de ani, când cele două sonde spaţiale Viking au ajuns pe „planeta roșie”, dar agenția spaţială americană ar fi putut să o fi ucis în mod accidental. Afirmațiile au fost făcute de Dirk Schulze-Makuch de la Universitatea Tehnică din Berlin, care crede că un experiment efectuat în anii 1970, care a adăugat apă în sol, a distrus orice urmă posibilă de viaţă în peisajul marțian. Testul, cunoscut sub numele de „experimentul Viking Labeled Release”, a fost inițial pozitiv pentru metabolism, dar o investigație amănunţită nu a găsit nicio urmă de material organic. Teoria era aceea că dacă viața ar fi pe Marte, microorganismele ar consuma nutrienții și ar elibera carbonul radioactiv sub formă de gaz.
Schulze-Makuch crede că apa care conținea o soluție nutritivă în sol ar fi putut fi prea lichidă și orice urmă de viață a murit după un timp. Deși pentru unii teoria ar părea ciudat, acesta este cazul microbilor care trăiesc în rocile sărate din Atacama, care are un peisaj similar cu planeta Marte, microbi care nu au nevoie de apă de ploaie pentru a supraviețui – iar prea multă apă i-ar putea distruge.
Cele două sonde spaţiale NASA au ajuns pe Marte pe 20 iulie 1976 (Viking 1) și pe 3 septembrie 1976 (Viking 2). Sondele au fost echipate cu o mulțime de instrumente, inclusiv cromatograf de gaz/spectrometru de masă, spectrometru cu fluorescență cu raze X, seismometru, instrument meteorologic și camere stereo color. Dispozitivele le-au permis să caute posibile semne de viață și să studieze proprietățile fizice și magnetice ale solului și atmosferei planetei Marte.
În 2021, NASA a detectat o serie neobișnuită de crăpături în formă de poligon în solul marţian, despre care oamenii de știință cred acum că este o dovadă că „planeta roșie” a avut cândva condiții asemănătoare Pământului care ar fi putut permite microorganismelor să supraviețuiască acum 3,6 miliarde de ani.
Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): dailymail.co.uk