NASA plănuieşte să lanseze o „stea artificială” deasupra Pământului. De ce?

Imagine: generata de Microsoft Designer
Când avem 200 de miliarde de stele pe care le putem vedea pe cerul nopţii, probabil că nimeni nu se gândește să mai adauge alta, dar NASA își propune să lanseze o „stea artificială” peste SUA înainte de sfârșitul deceniului, adică până în 2030.
De pe Pământ, stelele par să aibă luminozitate variabilă pe baza unui număr de factori, inclusiv cât de îndepărtate sunt, ce tip de stea sunt și în ce stadiu se află acele stele în ciclul lor de viață. Obținerea unor măsurători foarte precise ale acestor parametri ne poate ajuta să ne dăm seama, de exemplu, cât de repede se extinde Universul, uitându-ne la cât de departe sunt și cât de mult lumina a devenit deplasată spre roșu în călătoria sa către noi.
Pentru astfel de proiecte, trebuie să știți foarte precis cât de strălucitoare este o stea și aici este util să avem o „stea artificială”. Misiunea Landolt – numită după astronomul Arlo Landolt – ne va oferi o „stea artificială” când va fi lansată în 2029, deoarece plasează o sursă de lumină calibrată pe orbită la o distanță de 35.785 de kilometri de Pământ.
„Scopul este să ne putem da seama, pentru alte planete care orbitează în jurul altor stele, dacă și ele ar putea avea oceane în care probabil ar putea apărea și trăi viața”, a explicat Jamie Tayar, profesor asistent de astronomie la Universitatea din Florida, într-o declarație. „Pentru fiecare stea, trebuie să știm exact câtă energie vine de la ea și în mod exact cât de departe este planeta și așa mai departe”.
„Steaua artificială” va fi pe o orbită sincronizată peste SUA în primul său an. Ideea este că „steaua” va trimite o rată cunoscută de emisie de fotoni înapoi către telescoapele de pe Pământ. Aici, astronomii vor observa steaua artificială de lângă obiectul spațial de care sunt interesați, permițându-le să-i evalueze luminozitatea.
„Misiunea Landolt ne va permite să recalibram luminozitatea a milioane de stele”, a explicat Peter Plavchan, profesor asociat de fizică și astronomie la Universitatea George Mason, într-o lucrare despre proiect. „Asemenea măsurători pot fi realizate doar de o stea artificială care orbitează în spațiu, unde fluxul de fotoni fizici este cunoscut cu exactitate”.
Se speră că misiunea ar putea ajuta la identificarea zonelor locuibile din jurul stelelor, cu scopul final de a găsi o altă planetă care să adăpostească viața.
Sursa: news.clas.ufl.edu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Partners: FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate