Nikola Tesla a trăit 86 de ani, murind singur și în sărăcie la data de 7 ianuarie 1943, din cauza unei tromboze coronariene. La momentul morții lui Tesla, laboratorul său Wardenclyffe din Long Island fusese blocat timp de aproape 30 de ani. A locuit la Hotel New Yorker din Manhattan (New York), unde comportamentul său a devenit din ce în ce mai excentric. Deși se pare că și-a petrecut o mare parte din timp în îngrijirea porumbeilor sălbatici în parcurile din New York, Tesla a încercat, de asemenea, să dezvolte o „rază a morții” la încurajarea Uniunii Sovietice, care a atras în mod natural atenția FBI-ului. 86 de ani a însemnat destul de mult, în comparație cu speranța medie de viață americană din 1943, de doar 62,4 ani.
Tesla a inventat o mulțime de tehnologii, cum ar fi tehnologia radar, tehnologia cu raze X, telecomanda sau câmpul magnetic rotativ. Însă, Tesla avea şi probleme de sănătate încă din tinereţe. Boala timpurie a lui Tesla a stârnit și o altă pasiune: înțelegerea și menținerea propriului corp ca și cum ar fi una dintre mașinile sale complicate. După cum i-a spus scriitorului George F. Corners într-un interviu din 1935 pentru revista „Physical Culture”: „Privesc corpul uman ca pe o mașină și îl tratez cu respectul pe care îl merită o mașină. Îl păstrez bine uns și curățat corespunzător și am grijă să nu aibă ocazia să adune rugina”.
Acel interviu din 1935 (când Tesla avea 78 de ani) oferă cea mai detaliată privire asupra obiceiurilor și strategiilor de sănătate care au contribuit ca Nikola Tesla să trăiască cu peste 20 de ani mai mult decât contemporanii săi. Cu 8 ani înainte de moartea sa, Tesla i-a spus intervievatorului său: „Fără 2 ani, fac 80 de ani. Mă simt la fel de apt astăzi ca la 20 de ani”.
„Physical Culture” a fost fondată de un bărbat pe nume Bernarr Macfadden, care a fost, într-un fel, creatorul fitness-ului din America. El și-a promovat filozofiile de sănătate, punând accent pe dietă și activitate fizică, împreună cu practici neconvenționale precum postul și activitatea sexuală non-procreativă. Macfadden a lansat „Physical Culture” în 1899, în același an în care Tesla publica una dintre propriile sale teorii despre sănătate: „Oscilatorii de înaltă frecvență pentru scopuri electro-terapeutice și alte scopuri”.
Acest interviu a lui Tesla dezvăluie că anumite aspecte ale regimului său de sănătate se aliniază cu strategiile contemporane de longevitate.
Tesla în 1933
Secretele de longevitate ale lui Nikola Tesla
1) Mănâncă două mese pe zi.
Tesla spune în interviu: „Legea fizică care împarte 24 de ore în zi și noapte, de asemenea, împarte viața omului în două perioade: una în care trăiește și alta în care se odihnește. Acest lucru în sine pare să indice dezirabilitatea a două mese pe zi la unison cu ritmul lumii – o masă pentru a ne oferi energie pentru munca zilnică, alta pentru a furniza corpului materialul cu care se va umple în timpul somnului”.
Tesla insistă că a încercat totul – 6 mese pe zi, ca majoritatea europenilor. În cele din urmă, a decis că 2 mese sunt cele mai benefice. Tesla a mai spus: „Ar trebui să luăm micul dejun cu două ore înainte de a începe lucrul și ar trebui să ne odihnim două ore după aceea. Ultima masă trebuie să fie între 7 și 8 seara”.
2) Mănâncă o mulţime de proteine şi grăsimi.
În interviu, Tesla spune: „Fiecare masă ar trebui să aibă niște proteine și grăsimi. Unele pentru construcţie, celălalte pentru ardere. Proteinele se formează, grăsimea este un combustibil”. Tesla nu prea era un carnivor, insistând: „Mănânc carne doar la intervale rare, posibil doar o dată sau de două ori pe an”. În schimb, el apela la leguminoase („O cantitate mare de proteine este conținută în legume sau produse leguminoase – fasole, mazăre, linte”), legume („Legumele sunt indispensabile oricărei diete”) și fructe („Fructele, de asemenea, sunt o parte esențială a oricărei diete bine reglate”).
Alegerile alimentare ale Tesla au devenit și mai ciudate: „Un alt ingredient excelent pentru mâncare este albușul unui ou”, a spus Tesla. „Gălbenușul conține fier și vitamine care sunt bune, dar și acid uric, pe care îl evit pe cât posibil”.
Cu privire la lapte, Tesla spune: „Cred în miracolul laptelui. Există 260 de proteine într-o cană cu lapte. Este ușor de asimilat. Domnul Henry Ford nu crede în lapte. El crede că ar trebui să fie fabricat artificial. Spre deosebire de Ford, eu cred în lapte”.
3) Mergi 15 km zilnic.
„Cea mai stimulantă activitate, după părerea mea, este mersul”, a spus Tesla. „Nu merg niciodată mai puțin de 15 km pe zi. Acest lucru m-a menținut în stare bună de sănătate”.
4) Fără țigări, cafea sau sex.
Tesla era un om cu puține vicii, renunțând intenționat sau abținându-se complet de la orice el credea că îi dăunează sănătății. De exemplu, Tesla a spus intervievatorului său că era „puternic dependent de cafea”, inima lui fiind supusă unei suprasolicitari periculoase. Așa că, el a renunțat, numind băuturile cu cofeină drept „otrăvuri”. Tesla a împărtășit gânduri comparabile despre fumat, amintindu-și: „Am fumat destul de mult, dar în jurul vârstei de 20 de ani, m-am angajat să renunț și, într-adevăr, acesta a fost ultimul trabuc pe care l-am avut”.
Disciplina lui Tesla nu s-a limitat doar la cafea și țigări. Ca burlac, spre deosebire de contemporanii Thomas Edison și Guglielmo Marconi, s-a confruntat cu întrebări despre celibatul său. Deși recunoaște importanța sexului în viața umană, Tesla a spus că preferă să fie „căsătorit cu știința”: „Cu siguranță, nu aș fi putut supraviețui dacă aș fi permis ca energiile mele să fie deviate către canalele sexuale”.
Tesla a renunțat și la alcool, dar numai din cauza faptului că a fost ilegal în SUA o bună perioadă de timp: „De când a fost adoptată interdicția, nu am atins nicio picătură”, a spus Tesla. În mod surprinzător, Tesla a simțit că băutura este benefică pentru el. „Alcoolul m-a ajutat foarte mult în viața mea”, a susținut el. Dar a recunoscut că această abţinere de la alcool i-a scurtat durata de viață. „Mă așteptam anterior să trăiesc 150 de ani. Acum, că am renunțat la alcool, mi-am redus speranța de viață la 135 de ani”.
5) Scăldatul în electricitate.
Când te gândești la Nikola Tesla, te gândești la electricitate. La fel a făcut și intervievatorul său: „Pare curios că tu, care ești una dintre mințile magistrale în electricitate, nu o folosești pentru a-ți reîncărca propriile energii”. Și asta l-a determinat pe Tesla să dezvăluie cea mai tare strategie a sa pentru longevitate – „băi fără apă”. „Cred în ceea ce s-ar putea numi o baie fără apă, şi mă refer la încărcarea corpului la un potențial electric foarte mare. Este o baie care reconstruiește, întinerește, curăță și exaltă. Îndepărtează instantaneu tot praful, impuritățile și microbii și stimulează nervii. În timp ce te afli în baie, corpul este înconjurat de un halou de lumină, clar vizibil în întuneric. Acum lucrez la un aparat care va face această baie electrică sigură și posibilă din punct de vedere economic, chiar și pentru o persoană cu mijloace medii” – a spus Tesla.
Vrei să trăiești mult? Atunci, sigur, ia în considerare și alte îndrumări oferite de Nikola Tesla, cum ar fi să te bucuri de o plimbare, să mănânci bine sau chiar să îmbrățișezi celibatul, dacă doreşti. Doar să nu faci „baie de electricitate”, cum ne îndemna Tesla, căci cu electricitatea nu e de joacă.