Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)
Oceanul Atlantic se răcește într-un ritm exponențial și nimeni nu știe sigur de ce. A trecut mai mult de un an cu temperaturi record la nivel mondial ale mării; cu toate acestea, Atlanticul se confruntă acum cu ceva destul de derutant: temperaturile scad, iar oamenii de știință se străduiesc să-și dea seama ce se întâmplă.
Temperaturile la suprafața mării au atins un record de căldură în Oceanul Atlantic de Nord începând cu martie 2023, astfel încât a apărut un val de căldură marin. La începutul anului 2024, estul Oceanului Atlantic ecuatorial a cunoscut un val de căldură ca niciodată. Din februarie până în martie 2024, temperaturile mării au crescut peste 30°C, atingând cel mai înalt nivel din 1982. Dar, ceea ce s-a remarcat a fost cât de repede s-au schimbat lucrurile: marea a trecut de la neobișnuit de caldă la neobișnuit de rece într-un timp record. Deși temperaturile mai scăzute sunt binevenite, ele pot provoca, de asemenea, unele efecte meteorologice diferite în întreaga lume.
Schimbarea vitezei de răcire a Atlanticului pune capăt seriei de 15 luni de temperaturi oceanice record. Oamenii de știință sunt intrigați faţă de cum vor arăta clima și temperaturile oceanelor pentru restul anului, mai ales că temperaturile record au durat atât de mult timp. Și, având în vedere că viteza de răcire a Atlanticului se accelerează deja, iar Pacificul se pregătește să înceapă să se răcească în următoarele două luni, cercetătorii se arată destul de îngrijoraţi de ceea ce se întâmplă.
Sursa: articolul „No one can figure out why the Atlantic Ocean is cooling at record speed” / msn.com