Ati auzit vreodata de „pomodoro”? El este cuvantul italian pentru „rosii” si este, de asemenea, un stil de sos de tomate pentru paste. Dar, exista si o „Tehnica Pomodoro”, care reprezinta o metoda de gestionare a timpului, prin care este prevenita intarzierea si maximizata productivitatea.
Creata in anii 1980 de catre Francesco Cirillo, Tehnica Pomodoro si-a primit numele de la un cronometru de bucatarie in forma de tomate pe care l-a folosit in timpul dezvoltarii metodei. Procesul este de fapt foarte simplu. In primul rand, prezentati o lista de activitati cu proiecte care au nevoie de munca in acea zi. Apoi, impartiti fiecare proiect in perioade de lucru de 25 de minute numite „pomodoros”. Atunci treceti la lucru. Ar trebui sa va concentrati si sa lucrati pentru fiecare pomodoro de 25 de minute, iar la final, faceti o pauza de 5 minute. Dupa trecerea a patru pomodoros, veti avea parte de o pauza binemeritata, de 15-20 de minute, pentru a va reface energia.
Daca sunteti ca majoritatea oamenilor, nivelul de productivitate poate varia de la o ora la alta. Uneori poate parea ca sarcinile voastre sa le indepliniti fara probleme. Alteori, ziua trece, iar singurul lucru pe care sa-l faceti este sa bifati Facebook-ul. Cercetarile facute arata ca a ramane la birou toata ziua si a munci non-stop, acest lucru reduce performanta si productivitatea, in timp ce pauzele scurte si frecvente va pastreaza mintea proaspata si concentrata. Mai mult, stiind ca pomodoro-ul vostru are doar 25 de minute, va poate presa sa fiti cat mai productiv in perioada respectiva. In esenta, aceasta tehnica este menita sa va faca sa va simtiti mai responsabili pentru timpul si sarcinile voastre.
Tehnica are si critici. O problema este ca unele activitati sa nu poata fi impartite in 25 de minute. Dar vestea buna este aceea ca Tehnica Pomodoro nu va costa nimic, tot ce aveti nevoie fiind o aplicatie de cronometru pentru telefonul vostru. Va functiona? Nu veti sti niciodata pana ce nu incercati…