O echipă internațională de chimişti a efectuat o analiză a proteinelor şi peptidelor găsite pe trei scrisori ce au fost scrise de legendarul domnitor din secolul al XV-lea, Vlad Ţepeş (1431-1476), pentru a putea determina vreo afecţiune medicală pe care voievodul român le-ar fi putut avea.
Când se scrie un document de mână, celulele pielii persoanei respective se pot aşeza pe hârtie şi pot rezista mult timp acolo. Echipa ştiinţifică a aplicat etilen-acetat de vinil pe scrisorile respective, pentru a absorbi reziduurile, apoi s-a testat totul cu spectrometria de masă. S-au găsit peste 500 de peptide pe litere, 100 dintre care erau probabil să fie de origine umană. Analizându-le, s-a ajuns la concluzia că domnitorul român ar fi putut fi suferind de ciliopatie (o anomalie morfofuncţională caracterizată prin disfuncţia organitelor celulare numite cili), dar şi de o boală inflamatorie care ar fi putut cauza probleme cu pielea si tractul respirator. De asemenea, s-au găsit indicii că Vlad Ţepeş ar fi putut suferi și de hemolacrie, o afecţiune care face să se scurgă sânge în canalele lacrimale, rezultând lacrimi cu tentă de sânge.
Rezultatele au arătat că nu s-au găsit proteine animale, ceea ce sugerează că domnitorul valah ar fi putut avea o dietă vegetariană.
Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): articolul ştiinţific „Count Dracula Resurrected: Proteomic Analysis of Vlad III the Impaler’s Documents by EVA Technology and Mass Spectrometry” / pubs.acs.org