Situat în Java de Vest, Indonezia, Gunung Padang a rămas multă vreme unul dintre cele mai misterioase situri arheologice din lume. Acesta însă are potențialul de a fi cea mai veche structură monolitică de pe Pământ. Situat la 885 de metri deasupra nivelului mării, situl, care acoperă un vulcan stins, este format dintr-o serie de trepte și terase și găzduiește mii de coloane hexagonale de piatră care sunt răspândite peste tot.
De ani de zile, oamenii de știință s-au chinuit să cadă de acord cu privire la cât de vechi este situl, dar acum noi teste de datare cu radiocarbon au dezvăluit că cele mai vechi părți ale structurii datează de cel puțin 16.000 de ani și ar putea chiar avea până la 27.000 de ani vechime. Construcția a fost abandonată în jurul anului 14.000 î.Hr., înainte de a începe din nou construcţia între 7900 și 6100 î.Hr. Cea mai recentă parte a structurii a fost finalizată cândva între 2000 și 1100 î.Hr.
Dacă Gunung Padang are într-adevăr o vechime de peste 16.000 de ani, atunci situl este anterior piramidelor egiptene, monumentului Stonehenge sau chiar lui Gobekli Tepe din Turcia – un sit care uimitor construit în urmă cu aproximativ 11.000 de ani. În plus, dacă construcția sitului a început în urmă cu 27.000 de ani, atunci s-ar putea rescrie complet cărțile de istorie și s-ar deschide mari întrebări despre istoria noastră.
Cercetătorul Graham Hancock a sugerat mai demult că situl a fost construit de o civilizație necunoscută pierdută în istorie.
Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): bbc.co.uk