O dieta saraca in sare ar preveni bolile de inima?

Ideea ca sarea este rea pentru om si contribuie la aparitia bolilor de inima este una extrem de raspandita in societatea noastra. Ni se spune peste tot: „Nu consumati sare” sau „Consumati cat mai putina sare”, caci altfel va veti distruge rinichii si inima. Dar oare aceasta idee este una adevarata? Sau este din nou o manipulare a societatii in care traim?
De zeci de ani, ni se baga in cap faptul ca trebuie sa avem o dieta saraca in sare. Cu toate acestea, zeci de ani de cercetare stiintifica nu au reusit sa dovedeasca in mod indubitabil beneficiile unei diete sarace in sare, cand, de fapt, lucrurile stau pe dos. Studiile au reusit, de asemenea, sa nu demonstreze existenta unei conexiuni intre sare si bolile de inima.
Sarea este un nutrient esential
Sarea este esentiala pentru viata, nu poti trai fara ea. Sare a fost intotdeauna importanta pentru viata umana pe aceasta planeta. Chiar si cuvantul „salariu” vine de la „sal”, adica „sare”, si asta pentru ca romanii erau platiti in sare. Exploratorii africani si europeni comercializau o uncie de sare pentru o uncie de aur; sarea era literalmente la fel de valoroasa ca si aurul.
Sarea naturala nerafinata este importanta pentru multe procese biologice:* este o componenta majora a plasmei din sange, a lichidului limfatic, a fluidului extracelular si chiar a lichidului amniotic;* transporta nutrienti in si din celule;* mentine si regleaza tensiunea arteriala;* creste celulele gliale din creier, care sunt responsabile pentru gandirea creativa si planificarea pe termen lung;* ajuta la comunicarea creierului cu muschii, astfel incat sa va puteti misca prin intermediul schimbului de ioni de sodiu-potasiu.
Sarea din alimentele procesate este mai mult sodiu si este periculoasa… nu e sare naturala!

Mai mult de 80% din sarea pe care majoritatea oamenilor o consuma face parte din alimentele procesate. Intr-adevar, exista mult prea mult sodiu in produsele alimentare prelucrate. Dar voi nu ar trebui sa consumati prea multe alimente procesate, intrucat „sodiul chimic” este doar unul dintre multele ingrediente din produsele alimentare ambalate, care va va afecta negativ sanatatea.
Sarea adaugata la aceste alimente semipreparate este in cea mai mare parte, sodiu chimic, spre deosebire de sarea naturala, care este mult mai redusa in sodiu si mai bogata in alti nutrienti. Sa nu uitati ca exista diferente mari intre sarea naturala si cea rafinata.
Exista vreo legatura intre consumul de sare si hipertensiune arteriala?
Mitul conform caruia s-ar parea ca exista o legatura intre sare si hipertensiune arteriala a fost dat de mai multe studii, dar cel mai important a fost studiul DASH din 1997, care a fost efectuat pentru a determina daca o dieta saraca in sare ar putea reduce hipertensiunea arteriala. Dieta luata in considerare este formata in mare parte din legume si fructe proaspete, proteine slabe, cereale integrale, lactate scazute de grasimi, si nu contine aproape deloc sare. Dar, de asemenea, ea este scazuta in zahar / fructoza. Deci, hipertensiunea arteriala redusa se va datora nu reducerii consumului de sare, ci reducerii consumului de fructoza. Hipertensiunea arteriala este, de fapt, mai dependenta de excesul de fructoza decat de excesul de sare.
Cercetatorii au fost atat de dornici si au investit atatea resurse materiale in a-si dovedi teoria lor (ca sarea creste semnificativ tensiunea), incat au trecut complet cu vederea alti factori, tragand astfel o concluzie total gresita. Astfel, sarea si-a castigat un „renume” nemeritat ca nu ar fi benefica pentru sanatate, in detrimentul zaharului. Sarea a devenit astfel „inamicul public nr.1” al sanatatii umane.
Dar de ce?
Un motiv ar putea fi acela ca s-a indreptat atentia spre un vinovat fals (fals) care s-ar afla in spatele hipertensiunii arteriale si a bolilor de inima (sarea), si nu spre adevaratul vinovat: excesul de zahar si de carbohidrati.
Legatura dintre zahar/fructoza si bolilor cardiovasculare
Sa analizam modul in care excesul de zahar alimentar si de glucide rafinate poate contribui la dezvoltarea de boli cardiovasculare. Hipertensiunea arteriala este afectiunea comuna care leaga boli ca obezitatea, diabetul de tip 2, guta, bolile de inima si accidentul vascular cerebral. Dar exista un alt numitor comun intre aceste boli: rezistenta la insulina. Si care sunt cauzele rezistentei la insulina? Zaharul si carbohidratii rafinati, in primul rand fructoza.
Zaharul si glucidele rafinate ridica nivelul de insulina, care, la randul sau, creste tensiunea arteriala si faciliteaza depozitarea de grasime corporala, obezitatea, diabetul si bolile de inima. Motivul pentru care fructoza face acest lucru mai mult decat orice alt tip de zahar este acela ca trupul produce acid uric, ca un produs secundar al metabolismului fructozei, iar cresterea nivelului de acid uric conduce la cresterea tensiunii arteriale. Asadar, nu sarea e „vinovata”, ci fructoza.
Probleme de sanatate pentru un consum redus de sare
Este posibil sa nu fim constienti de acest lucru, dar riscul de aparitie a unor probleme de sanatate creste semnificativ daca nivelul de sodiu este prea mic, o afectiune cunoscuta sub numele hiponatremie. Sodiul este un electrolit responsabil pentru multe procese biologice esentiale, inclusiv reglarea cantitatii de apa care este in si in jurul celulelor, asa ca, daca sangele dumneavoastra este prea scazut in sodiu, nivelurile lichidelor din corpul dvs creste si celulele incep sa se umfle. Acest lucru poate cauza o serie de probleme de sanatate. In cazuri extreme, hiponatremia va poate pune viata in pericol, prin umflarea creierului, intrarea in coma si moartea. In cazuri mai usoare, hiponatremia produce modificari la nivelul starii de spirit si a poftei de mancare.
Lipsa sodiului din organism poate duce si la cresterea riscului de fracturi, dar si a atacurilor de cord. Un studiu din 2009, a constatat ca pacientii ce sufereau de hiponatremie aveau un risc dublu de a face fracturi fata de ceilalti pacienti. Un studiu din 1995 publicat in revista „Hypertension” a constatat ca o urina saraca in sodiu este asociata cu un risc crescut de atac de cord.
Dovezi stiintifice care demonstreaza ca nu exista niciun beneficiu al unei diete sarace in sare
Iata mai jos cateva studii stiintifice care arata ca reducerea consumului de sare nu duce la o scadere a incidentei bolilor de inima:
* Studiu din 1987 publicat in J Chronic Dis: „Numarul de oameni care au experimentat o scadere a tensiunii arteriale dupa diete bogate in sare este aproape egal cu cel al oamenilor care nu au mancat diete bogate in sare.”
* Studiu din 1988 publicat in BMJ: „Nu exista vreo legatura intre sodiu si hipertensiune; de fapt, cei care au mancat mai multa sare au avut o tensiune mai scazuta decat cei care au mancat mai putina sare”.
* Studiu din 1998 publicat in Lancet: „Aceste rezultate nu sprijina recomandarile curente pentru reducerea consumului de sodiu; nu au efect nici cresterea dar nici descresterea nivelurilor de sare din diete”.
* Studiu din 2003 publicat in Cochrane: „Exista putine dovezi pentru beneficii pe termen lung in urma reducerii consumului de sare.”
* Studiu din 2006 publicat in Am J Med: „Concluzie: Cei care au diete sarace in sodiu au rate de mortalitate mai ridicate in boli cardiovasculare, ceea ce pune la indoiala beneficiile dietelor sarace in sare”.
* Studiu clinic Londra 2008: „Dietele scazute in sodiu sunt mai rele pentru pacientii cu probleme de inima”.
Cel mai recent si mai cuprinzator studiu demonstreaza si mai clar beneficiile consumului de sare. Acest studiu recent a analizat 3.681 de pacienti, timp de 8 ani. Participantii la studiu au fost impartiti in trei grupuri: cei care consuma putina sare, cei care consuma moderat sare si cei care au consumat multa sare. Cercetatorii au urmarit ratele de mortalitate pentru cele trei grupuri, si au aflat urmatoarele rezultate:* Cei care au consumat putina sare: 50 de oameni au murit* Cei care au consumat moderat sare: 24 oameni au murit* Cei care a consumat multa sare: 10 de oameni au murit
Deci, singura concluzie rezonabila pe care cercetatorii o pot trage din acest studiu este urmatoarea: cu cat consumati mai putina sare, cu atat sunt sanse mai mari sa muriti din cauza bolilor cardiovasculare.
Conteaza tipul de sare folosit
Totusi, trebuie sa spunem ca nu orice tip de sare este benefic pentru benefic. De fapt, sarea de masa din ziua de azi nu are practic nimic in comun cu sarea naturala. Sarea de masa rafinata este daunatoare sanatatii, pe cand sarea naturala este benefica. Sare naturala contine clorura de sodiu 84%, iar sarea prelucrata 98%. Restul de 16% din sarea naturala este formata din alte minerale naturale, inclusiv urme de minerale, cum ar fi siliciu, fosfor si vanadiu. Restul de 2% din sarea prelucrata artificial cuprinde substante chimice, cum ar fi absorbantii de umiditate, ferocianura sau aluminosilicat.
Unii ar putea spune ca „sarea tot sare ramane”, dar lucrurile nu stau chiar asa;  structura chimica a sarii procesate este modificata in mod radical in procesul de rafinare. Sarea rafinata este uscata la peste 1.200 de grade Celsius, dar numai ca aceasta caldura excesiva modifica structura chimica naturala a sarii. Ceea ce ramane dupa ce sarea este chimic „curatata” este clorura de sodiu (98%), asa cum spuneam mai sus.
De aceea, va recomand sa consumati sare bruta naturala, zgrunturoasa, chiar dura, ambalata direct din minele de sare si sa renuntati la sarea fina, prelucrata. La noi in Romania exista o multime de saline, asa ca nu ar fi mare greutate in a gasi aceasta sare naturala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Partners: FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate