O enigmă literară: Ion Creangă a murit în Bojdeuca sa din Iaşi sau în altă parte?

Se ştie că renumitul povestitor Ion Creangă a murit în ultima zi a anului 1889, pe 31 decembrie, în Iaşi. Dar, mai precis, unde? În registrul „Actelor de moarte” al municipiului Iaşi stă scris că Ion Creangă a murit în casa din strada Golia nr. 51. Dar, scriitorul şi omul politic A.C. Cuza, într-un articol („De-ale lui Creangă”) din revista „Făt-Frumos”, V, 1930, No. 1, caută să arate că Creangă n-ar fi murit în locul citat în registrul de mai sus, ci în renumita lui bojdeucă din Ţicău. A.C. Cuza se baza pe afirmaţia tipografului I. S. Ionescu, un fost prieten intim al lui Creangă, şi pe faptul că era imposibil ca Creangă să locuiască în acea prăvălie de pe strada Golia nr.51 (unde se afla debitul de tutun al fratelui lui, Zahei), fără aer, fără lumină şi fără altă vedere decât cea a străzii zgomotoase şi a unei murdare curţi.
Însă, venerabilul publicist N.A. Bogdan (care l-a cunoscut foarte de aproape pe Ion Creangă), a spus clar că Creangă a murit în casa din strada Goliei nr. 51, deşi el n-a locuit în debitul fratelui lui, Zahei, de acolo, ci numai se ducea zilnic pe acolo. Într-o zi, aflându-se la Zahei, Creangă a fost lovit pe neaşteptate de apoplexia de care suferea şi a murit.
Zahei nu putea să-şi ţină fratele mort în locuinţa lui, căci n-avea loc (locuinţa lui Zahei se compunea dintr-o prăvălioară şi dintr-o cameră foarte mică, care slujea şi de bucătărie şi de dormitor); şi apoi n-ar fi avut loc şi pentru pelerinajul atâtor prieteni şi admiratori ai povestitorului decedat. De aceea, Zahei s a dus imediat la medic ca să se constate decesul şi a doua zi l-ar fi dus pe mort la bojdeucă. E posibil ca medicul să fi informat greşit Primăria asupra locului decesului constatat? Mai sunt doi martori care declară la fel locul decesului.
Lumea, când a aflat despre moartea lui Creangă, s-a grăbit să vină în pelerinaj la bojdeucă – unde se ştia că locuia de ani de zile, şi astfel se explică că – printre alţii – şi tipograful I. S. Ionescu afirmă că povestitorul a murit în bojdeuca lui, căci numai acolo l-a putut vedea decedat. Dealtfel, I. S. Ionescu nu spune în declaraţia către A.C. Cuza că ar fi fost de faţă când a murit Creangă, ci numai că „l-am îmmormântat ridicându-l din casa lui din Ţicău”.
Până la proba contrară, rămâne deci tot strada Goliei nr. 51 drept locul de deces al lui I. Creangă, după cum stă scris în registrul morţilor din Iaşi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Partners: FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate