O furtună solară masivă ar putea distruge rețeaua electrică și Internetul – spun specialiştii

Imagine: picryl.com (Commons Creative – free)
Iar ne sperie şi ne ameninţă ăştia cu întreruperea electricităţii şi a Internetului, bineînţeles de vină va fi Soarele… Iată ce putem citi de pe site-ul theconversation.com:
Pe 1 și 2 septembrie 1859, sistemele telegrafice din întreaga lume au eșuat catastrofal. Operatorii telegrafelor au raportat că au primit șocuri electrice, iar hârtie telegrafică a luat foc. În timpul serilor, aurora boreală putea fi văzută până în Columbia. De obicei, aceste lumini sunt vizibile doar la latitudini mai mari, în nordul Canadei, Scandinavia și Siberia. Ceea ce a experimentat lumea atunci este cunoscut acum sub numele de „Evenimentul Carrington” – o masivă furtună geomagnetică. Aceste furtuni apar atunci când o bulă mare de gaz supraîncălzit, numită plasmă, este ejectată de pe suprafața Soarelui și lovește Pământul. Această bulă este cunoscută sub numele de ejecție coronală de masă.
Plasma unei ejecții coronale de masă constă dintr-un nor de protoni și electroni, care sunt particule încărcate electric. Când aceste particule ajung pe Pământ, ele interacționează cu câmpul magnetic care înconjoară planeta. Această interacțiune face ca tot câmpul magnetic să se distorsioneze și să slăbească, ceea ce, la rândul său, duce la comportamentul ciudat al aurorei boreale și a altor fenomene naturale.
Evenimentul Carrington din 1859 este cel mai mare din rândul evenimentelor înregistrate de furtuni geomagnetice, dar nu este un eveniment izolat. Furtunile geomagnetice au fost înregistrate încă de la începutul secolului al XIX-lea, iar datele științifice din probele de miez de gheață din Antarctica au arătat dovezi ale unei furtuni geomagnetice și mai masive care a avut loc în jurul anului 774 d.Hr., acum cunoscut sub numele de Evenimentul Miyake. Acea erupție solară a produs cea mai mare și mai rapidă creștere a carbonului 14 înregistrată vreodată. Furtunile geomagnetice declanșează cantități mari de raze cosmice în atmosfera superioară a Pământului, care la rândul lor produc carbon-14, un izotop radioactiv al carbonului. Probele de miez de gheață au arătat dovezi că furtunile geomagnetice la scară largă cu intensități similare cu evenimentele Miyake și Carrington au loc cu o rată medie de o dată la 500 de ani.
În prezent, Administrația Națională Oceanică și Atmosferică a SUA folosește Scala Furtunilor Geomagnetice pentru a măsura puterea acestor erupții solare. „Scara G” are o evaluare de la 1 la 5, G1 fiind minor și G5 extrem. Evenimentul Carrington a fost evaluat ca fiind G5.
Devine și mai înfricoșător când compari Evenimentul Carrington cu Evenimentul Miyake. Oamenii de știință au reușit să estimeze puterea evenimentului Carrington pe baza fluctuațiilor câmpului magnetic al Pământului, așa cum au fost înregistrate de observatoarele din acea vreme. Nu a existat nicio modalitate de a măsura fluctuația magnetică a Evenimentului Miyake. În schimb, oamenii de știință au măsurat creșterea carbonului-14 în inelele copacilor din acea perioadă de timp. Evenimentul Miyake a produs o creștere cu 12% a carbonului-14 . Prin comparație, evenimentul Carrington a produs o creștere cu mai puțin de 1% a carbonului-14, astfel încât Evenimentul Miyake a depășit probabil Evenimentul Carrington G5.
Astăzi, o furtună geomagnetică de aceeași intensitate ca și Evenimentul Carrington ar afecta mult mai mult decât firele telegrafice și ar putea fi catastrofală. Odată cu dependența din ce în ce mai mare de energie electrică și de tehnologia emergentă, orice întrerupere ar putea duce la pierderi monetare de trilioane de dolari și riscuri pentru viața dependentă de sisteme. Furtuna ar afecta majoritatea sistemelor electrice pe care oamenii le folosesc zilnic.
Furtunile geomagnetice generează curenți induși, care circulă prin rețeaua electrică. Curenții induși, care pot depăși 100 de amperi, curg prin componentele electrice conectate la rețea, cum ar fi transformatoare, relee și senzori. Curenții de această dimensiune pot provoca daune interne ale componentelor aparatelor, ducând la întreruperi de curent pe scară largă.
O furtună geomagnetică de trei ori mai mică decât Evenimentul Carrington a avut loc în Quebec, Canada, în martie 1989. Furtuna a provocat prăbușirea rețelei electrice Hydro-Quebec. În timpul furtunii, curenții mari induși magnetic au deteriorat un transformator din New Jersey și au declanșat întrerupătoarele rețelei. În acest caz, întreruperea a făcut ca 5 milioane de oameni să rămână fără curent electric timp de 9 ore.
Pe lângă defecțiunile electrice, comunicațiile ar fi întrerupte la scară mondială. Furnizorii de servicii de Internet ar fi în imposibilitatea de a oferi Internet, acest lucru eliminând capacitatea diferitelor sisteme de a comunica între ele. Sistemele de comunicații de înaltă frecvență ar fi perturbate. Sateliții care orbitează în jurul Pământului ar putea fi deteriorați de curenții induși de furtuna geomagnetică, care le-ar putea arde plăcile de circuite. Acest lucru ar duce la întreruperi ale telefoniei, Internetului, radioului și televiziunii prin satelit.
O altă zonă de perturbare care ar putea afecta viața de zi cu zi sunt sistemele de navigație. Practic, fiecare mod de transport, de la mașini la avioane, utilizează GPS-ul pentru navigare și urmărire. Chiar și dispozitivele portabile, cum ar fi telefoanele mobile sau ceasurile inteligente se bazează pe semnalele GPS trimise de la sateliți. Sistemele militare sunt puternic dependente de GPS pentru coordonare.
În ceea ce privește Internetul, o furtună geomagnetică la scara evenimentului Carrington ar putea produce curenți induși geomagnetic în cablurile submarine și terestre care formează coloana vertebrală a Internetului, precum și în centrele de date care stochează și procesează totul, de la e-mail și SMS, până la seturi de date științifice și instrumente de Inteligență Artificială. Acest lucru ar putea perturba întreaga rețea și ar împiedica serverele să se conecteze între ele.
Este doar o chestiune de timp până când Pământul va fi lovit de o altă furtună geomagnetică. O furtună de dimensiunea unui Eveniment Carrington ar fi extrem de dăunătoare pentru sistemele electrice și de comunicații din întreaga lume, cu întreruperi de câteva săptămâni. Dacă furtuna geomagnetică ar fi de dimensiunea Evenimentului Miyake, rezultatele ar fi catastrofale pentru lume, cu posibile întreruperi de luni de zile, dacă nu mai mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Partners: FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate