O imagine din satelit realizată de Google Maps a devenit virală după ce a fost publicată pe rețeaua de socializare Reddit și a stârnit tot felul de speculații din cauza aspectului ei misterios. Imaginea originală a fost publicată fără coordonate, iar utilizatorii curioși au început curând să speculeze, deoarece arată ca o „găură neagră”. Ulterior, datorită unor riguroase investigații a altor utilizatori care au identificat locaţia pe Google Maps, s-a aflat că în realitate aspectul ei este doar un „efect optic”. Dar discuțiile de pe social media au generat deja nenumărate teorii ciudate.
Fotografia prezintă o formațiune geologică în formă de triunghi isoscel și înconjurată de albastrul indigo al oceanului. Zona periferică este încadrată de un alb, ceea ce pare a fi spuma mării, care este „înghițită” de centrul întunecat al formațiunii. Mulți nu au exclus că ar fi o gaură neagră oceanică, dar s-a oferit și explicația că ar putea fi un vulcan subteran, ale cărui roci magmatice reprezintă cauza întunecimii.
„Este evident intrarea în Pământul gol”, a scris un utilizator pe Reddit, făcând aluzie la teoria conform căreia în planeta noastră există civilizații subterane. O altă interpretare ar fi aceea că este o lagună mare în centrul unei insule, în timp ce un alt utilizator este convins că acela este adevăratul Triunghi al Bermudelor.
Ideea că ar fi o insulă a prins contur în discuția online. Unii au subliniat că întunericul insulei s-ar datora distorsiunii computerizate pe care Google o aplică atunci când nu vrea să-ţi arate ceva.
În cele din urmă, cineva a explicat pur și simplu că este o imagine proastă din satelit a unei insule nelocuite din Pacific. Este vorba de Insula Vostok, parte a Republicii Kiribati, care este formată dintr-o serie de atoli și insule de corali. Descoperită în anul 1820, insula este protejată, pentru că găzduiește importante colonii de păsări marine.
Kiribati și insulele sale au câștigat interes în comunitatea științifică care investighează schimbările climatice. Insulele Kiribati nu se ridică cu mai mult de câțiva metri deasupra nivelului mării. Este considerată a fi prima țară din lume care va dispare, pe măsură ce nivelul mării crește, ca urmare a încălzirii globale care topește ghețarii. Conform celor mai recente date, nivelul mării a crescut cu 3,2 milimetri pe an din 1993, o creștere care, dacă va fi susținută, va fi catastrofală pentru aceste insule și alte regiuni de coastă în viitorul nu prea îndepărtat.
Sursa: Google Maps