O mită în valoare de 2 maşini a fost oferită de un medic celebru către 2 ofiţeri de Miliţie. Ce s-a întâmplat ulterior?

Din cartea unui fost ofiţer de Miliţie din Argeş (Ion  Lungu), află următoarea întâmplare uluitoare în legătură cu un medic celebru din timpul comunismului – dr. Mărtoiu Victor (1912-1996). Citez din bibliografia acestui medic, aşa cum găsim în „Enciclopedia Argeşului şi Muscelului / Volumul III”, publicată în format .pdf pe site-ul Muzeului Judeţean Argeş (muzeul-judetean-arges.ro):
Mărtoiu Victor: Medic primar, chirurgie, manager, donator comunitar. Facultatea de Medicină, Cluj (1935). Doctorat, ştiinţe medicale, Cluj (1937) (…) Director, Spitalul Ştefăneşti, Argeş (1957-1958); şef, Secţia Chirurgie, Spitalul Nicolae Bălcescu, Piteşti (1963-1977) (…) Exponent al şcolii chirurgicale româneşti: Tehnică de laparoscopie (1942); Masa traumatic- chirurgicală pentru operaţii şi ghipsare (1955); Procedeu novator în operarea prolapsului anorectal la adult (1959).
Undeva prin anii ’70, acestui medic celebru i se fac 2 percheziţii, pentru că s-au primit mai multe plângeri conform căreia chirurgul Mărtoiu Victor primea şpagă de la pacienţi. Cea de-a doua percheziţie este făcută în proprietatea doctorului din Com. Merişani – o vilă imensă de 12 încăperi. La percheziţie, au fost găsite sume mari de bani, monezi din aur,bijuterii din aur, ceasuri de buzunar placate cu aur, mobilă sculptată etc. Iată ce ne povesteşte ofiţerul miliţian (ce efectua această percheziţie, împreună cu al său coleg):
„După ce găsisem în primele camere valorile sus-menţionate, doctorul și-a dat seama de consecinţe și discret ne-a făcut propunerea să ne dea amândurora bani pentru a ne cumpăra câte o mașină, adică 140.000 lei. Un autoturism Dacia costa atunci 70.000 lei (…) Eu am refuzat categoric mita oferită și am continuat percheziţia până la sfârșit. Să fiu sincer, până atunci nu văzusem o altă locuinţă mai luxoasă ca aceasta, cu toată mobila unicat, sculptată, cu oglinzi de cristal, covoare persane etc.”
Cum a scăpat celebrul doctor din această poveste? Aflăm tot din carte: „Ulterior, probabil învăţat de cineva, doctorul Mărtoiu a donat din suma totală găsită, de 494.768 de lei, la stat, respectiv la Asociaţia de handicapaţi din Pitești, suma de 200.000 lei și 30 de mahmudele din aur. Întrucât nu mai făcea obiectul Legii 18 din 1968, s-a dispus scoaterea lui de sub urmărirea penală”.
Probabil, mita mai mare o luase altcineva mai mare, astfel încât doctorul scăpă cu basmaua curată…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Partners: Crypto News , FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate