În timp ce circumstanțele exacte care au determinat formarea Lunii au fost mult timp dezbătute, astăzi majoritatea oamenilor de știință tind să subscrie la o teorie cunoscută sub numele de „ipoteza impactului gigant”, care sugerează că Luna s-a format din resturile create de un impact cataclismic între Pământul timpuriu și o proto-planetă numită Theia, acum aproximativ 4,5 miliarde de ani.
Totuși, a dovedi definitiv că acest lucru s-a întâmplat a fost mult timp o provocare, deoarece nimeni nu a fost capabil să găsească vreo dovadă directă că Theia a existat cu adevărat. Acum, totuși, acest lucru s-ar putea să se schimbe datorită unui nou studiu asupra a două „bloburi” misterioase de material, descoperite anterior în partea de jos a mantalei Pământului, lângă nucleu. Aceste „bloburi” sunt mult mai fierbinți și mai dense decât materialul înconjurător și de ani de zile oamenii de știință s-au gândit cum au ajuns să fie acolo.
Iar răspunsul s-ar putea să fie următorul: potrivit cercetătorului în geodinamică și autorului principal al studiului, Qian Yuan, aceste „bloburi” ar putea fi de fapt dovezile existenţei lui Theia. „Simulările impactului gigant sugerează că cel puțin unele bucăți intacte din mantaua lui Theia ar fi putut persista în mantaua Pământului de-a lungul istoriei Terrei”, a scris autorul principal al studiului.
Deși cercetarea nu demonstrează ipoteza în mod categoric, adaugă crezare semnificativă ideii că Luna s-a format cu adevărat din ceea ce a rămas în urmă după ce Theia s-a ciocnit cu Pământul. Dovezile acestei proto-planete misterioase, se pare, s-ar putea să fi fost chiar sub picioarele noastre tot timpul.
Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): studiul ştiinţific „Strange blobs in Earth’s mantle are relics of a massive collision” / nature.com