Iată o ştire din anul 2016: un arheolog dezgroapă o sferă uriaşă într-o pădure, despre care se crede că face parte dintr-o civilizație antică dispărută. Sfera de piatră din satul Podubravlje (Bosnia și Herțegovina) a fost văzută în anul 2016 într-o pădure. Arheologul Sam Osmanagich, care și-a numit mingea de piatră bosniacă cea mai masivă din Europa, are câteva răspunsuri interesante.
Rezultatele preliminare arată că raza sferei este între 1,2 – 1,5 metri. Culoarea maro și roșiatică a mingii indică un conținut foarte mare de fier. Deci, densitatea trebuie să fie foarte mare, apropiată de fierul, care are o densitate de 7,8 kg/m3. Dacă luăm valoare de numai 5 kg/cc, avem toate elementele pentru calculul preliminar al masei: masa ajunge să fie peste 30 de tone!
De ce se consideră că această descoperire este semnificativă? În primul rând, ar fi o altă dovadă că Europa de Sud, în special în Balcani și Bosnia, a fost casa unor civilizații avansate din trecutul îndepărtat și nu avem înregistrări scrise despre ele. În al doilea rând, se pare că exista o tehnologie înaltă, diferită de a noastră. Se pare că această civilizaţie trecută ştia puterea formelor geometrice, deoarece sfera este una dintre cele mai puternice forme, alături de piramide şi conuri.
Dacă piatra uriașă din Bosnia s-ar descoperi că este cioplită de mâini umane, ar fi cea mai mare minge de piatră artificială găsită vreodată. Însă, alţi experţi cred că roca ar fi probabil o formațiune naturală și nu una artificială. Astfel, piatra sferică poate fi un exemplu de trovanţi. Trovanții sunt formațiuni numite și concrețiuni de gresie, create în straturi de nisipuri, legate între ele printr-un ciment carbonatic, datorită apelor calcaroase.
Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): phys.org