Imagine: generata de AI (Microsoft Designer)
Cercetatorii din Japonia au descoperit ca antigenele alimentare precum proteinele din lapte suprima cresterea tumorii in intestinul subtire prin activarea celulelor imune. Acest lucru sugereaza ca dietele fara antigene ar putea prezenta riscuri, subliniind necesitatea supravegherii medicale atunci cand se adopta astfel de diete. Astfel, cercetatorii de la Centrul Riken pentru Stiinte Medicale Integrative (IMS) din Japonia, condus de Hiroshi Ohno, au descoperit ca antigenele alimentare, cum ar fi proteinele din lapte, joaca un rol in prevenirea cresterii tumorilor in intestinul subtire. Experimentele lor au demonstrat modul in care aceste proteine activeaza sistemul imunitar intestinal, permitandu-i sa opreasca dezvoltarea de noi tumori. Descoperirile au fost publicate recent in revista „Frontiers In Immunology”.
Pe de-o parte, antigenele alimentare sunt sursa reactiilor alergice la alimente precum arahide, crustacee, paine, oua si lapte. Chiar si atunci cand nu duc la reactii alergice, aceste antigene, impreuna cu multe altele gasite in plante si fasole, sunt inca considerate „obiecte straine” care trebuie verificate de sistemul imunitar. Ohno si echipa sa au raportat anterior ca antigenele alimentare activeaza celulele imune in intestinul subtire, dar nu si in intestinul gros. In acelasi timp, unele celule imunitare activate de bacteriile intestinale sunt cunoscute ca suprima tumorile din intestin.
Echipa a facut experimente cu soareci, care aveau o mutatie intr-o gena de suprimare a tumorii. La fel ca persoanele cu polipoza adenomatoasa familiala, atunci cand aceasta gena functioneaza defectuos, soarecii dezvolta tumori in intestinul subtire si gros. Primul experiment a fost destul de simplu. Soarecii au fost alimentati cu hrana normala sau cu hrana fara antigen. Cei care au primit hrana normala au avut mai putine tumori in intestinul subtire, dar aceeasi cantitate in intestinul gros.
Intr-un alt experiment, in dieta fara antigen soarecilor s-a adaugat un antigen reprezentativ comun numit albumina, care se gaseste in carne si nu se gaseste in alimentele normale, asigurandu-se ca toata cantitatea de proteine este egala cu cantitatea de proteine din dieta normala. Cand soarecilor li s-a administrat aceasta dieta, tumorile din intestinul subtire au fost suprimate. Aceasta inseamna ca suprimarea tumorii a fost direct legata de prezenta antigenului, nu de valoarea nutritiva a alimentelor sau de orice antigen specific.
Aceste constatari au implicatii clinice. Similar cu dietele fara antigen, dietele clinice elementare includ aminoacizi simpli, dar nu si proteine. Acest lucru reduce activitatea digestiva si poate ajuta persoanele cu afectiuni gastro-intestinale severe, cum ar fi boala Crohn sau sindromul intestinului iritabil. Potrivit lui Ohno, „tumorile intestinale subtiri sunt mult mai rare decat cele din colon, dar riscul este mai mare in cazurile de polipoza adenomatoasa familiala si, prin urmare, utilizarea clinica a dietelor elementare pentru tratarea bolilor inflamatorii intestinale sau a altor afectiuni gastro-intestinale la acesti pacienti ar trebui sa fie luate in considerare cu mare atentie”.
Dietele elementare sunt uneori adoptate de persoanele fara afectiuni gastrointestinale severe sau alergii ca o modalitate sanatoasa de a pierde in greutate sau de a reduce balonarea si inflamatia. Noile descoperiri sugereaza ca acest lucru ar putea fi riscant si subliniaza ca aceste tipuri de diete nu ar trebui folosite fara recomandarea medicului.
Sursa: articolul ştiinţific „Food antigens suppress small intestinal tumorigenesis” / frontiersin.org