Oamenii de stiinta au descoperit ca creierul poate procesa lumea pana in 11 dimensiuni

Oamenii de stiinta continua sa faca descoperiri uimitoare, pe masura ce inaintam in lumea metafizicii. Explorand taramurile creierului nostru si ale Universului in ansamblu, avem o noua perceptie despre locul in care traim si despre cine suntem.
Neurologii au descoperit recent ceva uimitor despre fiinta noastra. Ei au folosit o ramura clasica a matematicii intr-un mod nou pentru a vedea structura creierului nostru. Astfel, ei au descoperit ca creierul nostru este plin de structuri geometrice multidimensionale care functioneaza in numai putin de 11 dimensiuni diferite. In timp ce noi suntem obisnuiti sa gandim in termeni tridimensionali, poate fi mai greu de inteles modul in care suntem de fapt structurati in 11 dimensiuni diferite.
Ultimul model de functionare a creierului a fost produs de o echipa de cercetatori din cadrul proiectului Blue Brain, o initiativa elvetiana de cercetare dedicata reconstructiei creierului uman, aceasta fiind sprijinita de un supercomputer. Ei s-au folosit de topologia algebrica, o ramura a matematicii folosita pentru a descrie proprietatile obiectelor si spatiilor indiferent de modul in care acestea isi schimba forma.
„Am gasit o lume pe care nu ne-am imaginat-o vreodata”, a declarat cercetatorul principal, neurologul Henry Markram de la Institutul EPFL din Elvetia. „Exista zeci de milioane de astfel de obiecte chiar si intr-o bucata din creier de marimea bobului, pana la 7 dimensiuni. In unele retele, am gasit chiar si structuri pana la 11 dimensiuni. „
„Topologia algebrica este ca un telescop si un microscop in acelasi timp”, spune unul din echipa de cercetatori, matematicianul Kathryn Hess de la EPFL. „Poate sa mareasca retelele pentru a gasi structuri ascunse, copacii din padure si sa vada spatiile goale, toate in acelasi timp”.
Aceste cavitati par a fi extrem de importante pentru functionarea creierului. Cand cercetatorii au oferit tesutului de creier virtual un stimulent, au vazut ca neuronii reactioneaza la acesta intr-o maniera foarte organizata. „Este ca si cum creierul reactioneaza la un stimul prin construirea unui turn de blocuri multidimensionale, incepand cu punctele (1D), apoi linii (2D), cuburi (3D) si apoi geometrii mai complexe 4D, 5D etc”, a spus un alt specialist din echipa, matematicianul Ran Levi de la Universitatea Aberdeen din Scotia. „Progresia activitatii prin creier seamana cu un castel din nisip multidimensional, care se materializeaza din nisip si apoi se dezintegreaza”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Partners: FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate