O echipa de cercetatori biologi de la Universitatea din Bielefeld a facut o descoperire revolutionara, aratand ca plantele pot extrage o sursa alternativa de energie din alte plante. Aceasta constatare ar putea avea, de asemenea, un impact major asupra viitorului bioenergiei, pentru ca ar oferi in cele din urma dovezile care sa demonstreze faptul ca oamenii isi trag, la fel, energia de la altii.
Membrii echipei de cercetare, condusi de Prof. Dr. Olaf Kruse, au confirmat pentru prima data ca o planta, alga verde Chlamydomonas reinhardtii, nu numai ca se implica in fotosinteza, dar, de asemenea, are si o sursa alternativa de energie, pe care si-o poate lua din alte plante. Rezultatele cercetarii au fost publicate in revista „Nature”.
Plantele au nevoie de apa si de lumina pentru a creste, iar oamenii nu sunt diferiti. Corpurile noastre fizice sunt ca niste bureti, care intra in contact cu mediul inconjurator. „Acesta este exact motivul pentru care exista anumite persoane care se simt inconfortabil in anumite grupuri, in care exista un amestec de energii si de emotii”, a declarat psihologul si vindecatorul de energii Dr. Olivia Bader-Lee.
Plantele se angajeze in fotosinteza, prin dioxid de carbon, apa si lumina. Intr-o serie de experimente, Prof. Dr. Olaf Kruse si echipa sa au cultivat specii microscopice de alge verzi Chlamydomonas reinhardtii si au observat ca, atunci cand se confrunta cu o lipsa de energie, aceste plante monocelulare pot extrage energie din celuloza vegetala din vecinatate. Algele secreta enzime (asa-numitele enzime de celuloza), care „digera” celuloza si o sparge in componente mai mici de zahar. Acestea sunt apoi transportate in celule si transformate intr-o sursa de energie: algele pot continua sa creasca.
„Aceasta este prima data cand un astfel de comportament a fost confirmat intr-un organism vegetal”, spune profesorul Kruse. „Aceste alge pot digera celuloza, lucru contrazis de cunostintele anterioare. Intr-o anumita masura, ceea ce vedem este o planta mancatoare de alte plante”. In prezent, oamenii de stiinta studiaza daca acest mecanism poate fi, de asemenea, gasit si la alte tipuri de alge.
Dar in cazul oamenilor? „Cand studiile energetice vor deveni mai avansate in anii urmatori, vom vedea in cele din urma acest lucru valabil si in cazul fiinte umane”, a declarat Bader-Lee. „Organismul uman este asemanator cu o planta; el are nevoie sa atraga energie pentru a alimenta starile emotionale, iar acest lucru poate energiza celulele sau poate provoca o crestere a cortizolului si a celulelor catabolice”.
Bader-Lee sugereaza ca domeniul bioenergiei este acum mai avansat ca niciodata si ca studiile privind lumea vegetala si animala vor demonstra in curand ceea ce metafizicienii au sustinut dintotdeauna: faptul ca oamenii se pot vindeca reciproc, pur si simplu, prin transfer de energie la fel ca plantele.
Sursa: nature.com