Este bine cunoscut faptul ca proprietarii de animale de companie sunt, in general, mai fericiti si mai sanatosi decat oamenii care nu impartasesc viata lor cu animalele de companie. De exemplu, copiii care cresc in familii care detin animale de companie sunt mai putin susceptibili in a suferi de infectii, alergii, astm si alte boli comune copilariei, conform unor studii recente. Majoritatea proprietarilor de animale de companie vor fi de acord ca prietenii lor, animalele, le pot oferi sprijin emotional. Animalele pot ajuta proprietarii in tratarea depresiei sau in reducerea anxietatii, stresului si tensiunii arteriale.
Cu toate aceste beneficii, trebuie sa fim atentie la faptul ca unele animale transporta germeni si, astfel, proprietarii lor risca infectarea cu anumite boli. Cei mai multi paraziti se gasesc in materiile fecale ale animalului de companie; de exemplu, un caine se poate linge la fund, si apoi, cu limba, sa linga fata proprietarului sau, transmitandu-i astfel o serie de paraziti. In materiile fecale ale cainilor se gasesc bacterii ca Campylobacter. Daca aceasta bacterie ajunge in sistemul digestiv al omului, ea poate provoca diverse infectii, care se manifesta prin diaree, febra, crampe abdominale, greata si varsaturi. Intr-un scenariu si mai pesimist, Campylobacter poate duce la o afectiune grava denumita sindromul Guillain-Barre, prin care o parte a sistemului nervos al organismului este atacat.
Viermele parazit tropical (Ancylostomatodae sp.) este des intalnit la animalele de companie si, daca este transmis la om, poate provoca mancarimi si linii rosii pe piele, caz in care larvele se afla situate sub epiderma. Limbricul (Ascaris lumbricoides) este si el intalnit deseori la animalele de companie; daca acesta ajunge in organismul omului poate provoca simptome ca oboseala, greata, crampe de stomac, infectii si pierderea in greutate. Larvele pot merge la ficat si pot face daune si mai mult. Unele tenii de caini si pisici, cum ar fi Dipylidium caninum, pot infecta, de asemenea, oamenii.
Bacteriile Leptospira sunt excretate prin urina animalelor, iar daca acestea ajung in organismul uman, pot cauza leptospiroza, o infectie cu simptome care includ tuse uscata, febra, dureri de cap, dureri musculare, greata si varsaturi. Pisicile pot transporta un parazit numit Toxoplasma gondi. Cand se transmite la om, acest parazit poate cauza probleme de sanatate mintala, inclusiv schizofrenie.
De aceea, este important ca animalele sa fie pastrate curate si deparazitate in mod regulat.