In Franta zilelor noastre o oglinda ridica numeroase semne de intrebare deoarece, dupa cite se pare, ciudate fenomene se petrec in preajma ei. Daca aceste lucruri s-ar fi petrecut acum 500 de ani am fi avut de-a face, poate, cu arderea pe rug a citorva vrajitoare, dar fenomenul s-a petrecut la sfirsitul secolului al XX-lea, intr-o epoca in care ratiunea si explicatiile stiintifice ale fenomenelor sint la ordinea zilei.
Acum citiva ani un eveniment ciudat a intrigat lumea: negustorii de antichitati s-au adresat jurnalistilor cu rugamintea de a preveni colectionarii de anchititati sa se fereasca sa cumpere oglinda care are pe rama inscriptia Louis Arno 1745. Ei spuneau ca aceasta oglinda a ucis mai bine de 38 de oameni de-a lungul istoriei existentei ei.
Anticarii au decis sa se adreseze mass-media deoarece aceasta oglinda a disparut. Descoperirea lipsei ei a fost facuta cind un profesor a cerut sa se faca fotografii ale acestei oglinzi pentru a ilustra prelegerile sale. Purtatorul de cuvint al asociatiei franceze a colectionarilor de antichitati a afirmat ca oglinda a fost pastrata intr-o sectie de politie dupa ce in 1910 a ucis doua persoane. Se pare ca cineva a reusit sa patrunda in depozit si a furat citeva lucruri, inclusiv oglinda cu pricina. Oglinda mentionata a provocat hemoragie cerebrala persoanelor care au privit-o. Unii oameni cred ca oglinda reflecta raze de lumina intr-un mod specific, in timp ce altii cred ca toate acestea se intimpla deoarece oglinda a inmagazinat de-a lungul sutelor de ani o puternica energie negativa. Exista voci care afirma cum ca oglinda este o poarta spre alte lumi. Nu exista insa nici o opinie obisnuita referitoare la ciudatul obiect, dar oamenii inca incearca sa explice misterioasele decese care au avut loc.
Vaporii toxici rezultati din respiratie se depun pe oglinzi
O oglinda este ca un magnet: ea este capabila sa atraga vapori toxici care se acumuleaza pe suprafata ei. Filozoful italian Campanella (1568 – 1639) avea o teorie care spunea: Femeile in varsta care nu au sange cald prin vene si a caror gura emana un miros ingrozitor descopera ca oglinzile lor devin incetosate, datorita faptului ca umezeala respiratiei lor grele se depune pe sticla rece. Daca saliva lor cade pe un material, acesta se strica. Daca un copil doarme cu o batrana, zilele lui vor fi mai scurte in timp ce ale ei vor creste, iar copilul va muri curand.
Oamenii de stiinta francezi si-au pus si ei aceleasi intrebari de-a lungul secolelor. Un document al Academiei de Stiinte din Paris, datat din 1737, spune: Cind o femeie batrina se apropie de o oglinda si petrece mai mult timp in fata ei, oglinda va absorbi o mare parte din vaporii nocivi ai respiratiei ei. Analizele chimice au dovedit ca vaporii rezultati din respiratie pot fi extrem de toxici. Substantele otravitoare pe care respiratia unei persoane bolnave le elimina se pot aseza pe suprafata oglinzii de pe care apoi, prin evaporare, pot influenta negativ sanatatea altor oameni care inhaleaza otravurile.
Oglinzile spalate detin altfel de informatii
Oricum, nu este vorba de un sediment chimic pe oglinda Louis Arno datorita careia sa fi murit proprietarii ei. Substantele otravitoare de pe o oglinda pot fi spalate foarte usor cu apa. Oglinda a fost, in mod cert, spalata de multe ori. Totusi o oglinda poate pastra unele informatii; nu trebuie sa fii nebun pentru a presupune ca oglinzile au o memorie. Oglinda unei case este martora tuturor evenimentelor care s-au petrecut acolo. Ea reflecta deopotriva dramele si tragediile, momentele amuzante si cele stupide, frumusetea si uratenia.
Uneori oamenii isi doresc o oglinda care ar putea sa le arate episoade pe care le-a reflectat cu ani in urma, pentru a retrai diverse momente din trecut. Chiar daca nu deruleaza imagini ca un video, oglinzile pot aminti cate ceva. In cartea sa, Vulis scria: O oglinda este intotdeauna prezentul, fara trecut si fara viitor. O oglinda este incarnarea amneziei. Este succesiunea momentelor care dispar pentru totdeauna, o data ce au fost reflectate in ea. Este cu adevarat foarte greu de crezut ca o oglinda poate functiona ca o camera video, dar nu este exclus ca ea sa fie capabila sa-si aminteasca cite ceva. Imaginile nu sint verosimile, dar este posibil ca oglinda sa-si poata aminti trasaturile caracteristice ale proprietarului ei, asa cum si alte obiecte pot face.
Experimentele demonstreaza ca obiectele au memorie
Doctorul Harver Rundler este cel care conduce un experiment deosebit de interesant, ajutat fiind de o femeie care are o sensibilitate deosebita. Doctorul ii cere sa-i explice sentimentele pe care le incearca vizavi de doua obiecte necunoscute ei, care se afla in doua cutii identice. Femeia a spus ca fiecare obiect ii trezeste sentimente diferite si a afirmat ca intr-una din cutii s-ar afla un obiect vechi care a fost luat dintr-un vechi amfiteatru plin cu amfore mari, iar celalalt ii provoaca durere fizica. Atunci cind doctorul a deschis cutiile, femeia a putut vedea ca, intr-adevar, intr-una se afla un ochi de geam, iar in cealalta o moneda romana pe care arheologii au descoperit-o in Franta. Fragmentul de sticla din prima cutie a fost luat dintr-un geam care a fost spart datorita unei puternice explozii care a ucis citiva oameni.
Feriti-va sa aduceti in casa oglinzi vechi
Daca toate obiectele au proprietatea de a memora, o oglinda de ce ar face exceptie, cu atit mai mult cu cit se stie ca oglinzile au in compozitie argint, iar acest metal are o capacitate mare de stocare a informatiei? De aceea oglinda poate prelua si apoi emana informatiile care au fost salvate anterior. Aceasta emanare poate afecta uneori, in anumite conditii, fiintele umane. Trebuie sa fim foarte atenti inainte de a pune o veche oglinda in camera. Ea poate fi incarcata cu energii negative. O veche oglinda, cu o bogata istorie, deseori poate cauza vise ciudate sau imagini bizare, poate induce dorinte neobisnuite, teama neexplicata si cite si mai cite. Multe astfel de oglinzi isi pot aminti emotiile, sentimentele si starile pe care fiintele umane din jurul lor le-au trait. Aceasta inseamna ca pot afecta mintea noului proprietar ca si cum ele pastreaza informatia si-si amintesc nu imagini, ci intelesul lor.