Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)
Apele oceanului au cauzat o scădere a strălucirii Pământului, potrivit unui nou studiu publicat în revista „AGU Geophysical Research Letters”. Cercetătorii au folosit decenii de măsurători ale strălucirii Pământului – lumina reflectată de Pământ şi care iluminează suprafața Lunii – precum și măsurători prin satelit, pentru a constata că a existat o scădere semnificativă a reflexivităţii Pământului (sau albedo – cum se mai numeşte), în ultimele două decenii. Iar acest lucru se întâmplă din cauza schimbărilor climatice.
Pământul reflectă acum cu jumătate de watt mai puțină lumină pe metru pătrat decât în urmă cu 20 de ani, cea mai mare parte a scăderii apărând în ultimii 3 ani. Acesta este echivalentul unei scăderi de 0,5% a reflectanței Pământului. Pământul reflectă aproximativ 30% din lumina Soarelui.
„Scăderea albedo-ului a fost o surpriză pentru noi când am analizat ultimii 3 ani de date, după 17 ani de valori ale albedo care erau aproape plate”, a declarat Philip Goode, cercetător la New Jersey Institute of Technology și autorul principal al noului studiu, care a preluat datele privind strălucirea Pământului din 1998 până în 2017, colectate de Observatorul Solar Big Bear din California de Sud. Când s-au adăugat cele mai recente date din anii precedenți, tendința de diminuare a strălucirii a devenit clară.
Două lucruri afectează lumina Soarelui netă care ajunge la Pământ: strălucirea Soarelui și reflectivitatea planetei. Modificările albedo-ului Pământului, observate de cercetători, nu s-au corelat cu modificările periodice ale strălucirii Soarelui, deci înseamnă că modificările reflectivității Pământului sunt cauzate de ceva de pe Pământ.
Mai exact, a existat o reducere a norilor strălucitori și reflectorizanți din estul Oceanului Pacific în ultimii ani, conform măsurătorilor efectuate prin satelit. Aceasta este aceeași zonă, în largul coastelor de vest ale Americii de Nord și de Sud, unde s-au înregistrat creșteri ale temperaturilor la suprafața mării datorită inversării unei condiții climatice numită Oscilația Decadică a Pacificului, având conexiuni probabile cu schimbările climatice globale.
„Este un lucru îngrijorător”, a spus Edward Schwieterman, om de știință planetar de la Universitatea din California, Riverside. „De ceva timp, mulți oameni de știință sperau că un Pământ mai cald ar putea duce la mai mulți nori și un albedo mai înalt, ceea ce va ajuta apoi la moderarea încălzirii și la echilibrarea sistemului climatic. Dar acest studiu arată că opusul este adevărat.”
Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): articolul „Earth’s Albedo 1998–2017 as Measured From Earthshine” / agupubs.onlinelibrary.wiley.com