De la inceputul anilor 1980, dupa 4 decenii de „interzis”, un nou interes in folosirea canabisului a aparut in comunitatea stiintifica. In 1982, Institutul American de Medicina a publicat un raport socant intitulat „Marijuana si sanatatea”. Acest raport era o colectie de cercetare exploratorie si studii de caz, pentru folosirea canabisului ca medicament.
Studiile au oferit un lucru care i-au intrigat pe cercetatori. Cu peste 88 de substante active farmacologic, canabisul a introdus noi compusi in lumea medicala. Raportul institutului a concluzionat ca acest canabis are un potential extrem de valoros in domeniul medical. Totusi, cercetarile ulterioare au fost limitate, datorita statutului ilegal al canabisului si al infierarii sociale. Cercetatorii trebuiau sa-si petreaca o mare parte din timp pentru a obtine aprobarea derularii studiilor, iar acei cercetatori care se angrenau in asa ceva isi sacrificau reputatia profesionala. Multe publicatii stiintifice au refuzat sa publice rezultatele cercetarilor privind canabisul… noroc de Internet care a facut posibil raspandirea ideilor privind miracolele utilizarii marijuanei.
Dintre toate studiile intreprinse pana in prezent, s-a remarcat faptul ca marijuana poate fi utilizata pentru tratamentul durerii neuropatice. Aceasta durere apare ca urmare a afectării grave a conexiunii nervilor (ca de exemplu, dupa operatii sau ca urmare a tumorilor existente). Cercetarile au demonstrat ca acest canabis este foarte eficient in tratarea durerii neuropatice, canabinoizii permitand celulelor nervoase sa refaca intreaga cale de comunicare cu sistemul nervos.
Canabisul, fiind obtinut din canepa (o planta naturala), daca ar fi folosit pe scara larga in medicina impotriva durerii ar fi accesibil tuturor, intrucat costurile de productie si exploatare fiind foarte mici. Dar acest lucru nu ar conveni industriei farmaceutice, caci nu ar mai face profit din medicamentele lor scumpe, ineficiente si pline de chimicale.