Miezul pepenelui rosu este un cocteil de apa, aproape 95 la suta, si zaharuri naturale, cu un gust aromat si extrem de favorabil, codimentat cu o multitudine de substante miraculoase cum ar fi anumite enzime, acizi organici sau licopina (o substanta cu efect antioxidant si reglator imunitar), de aici rezulta si proprietatile sale terapeutice), iar continutul mare de apa il recomanda pentru tratamentul rinichilor, cit si al aparatului urinar. Cu exceptia persoanelor cu insuficienta renala, tuturor celor care sufera de rinichi le este recomandata in perioada de vara-toamna, daca este posibil si in celelalte sezoane de iarna-primavara, o cura de pepene rosu de minimum zece zile in fiecare luna.
Enzimele si acizii organici continuti mai ales in apropierea cojii, de unde si gustul de acru, nu foarte agreat uneori, au efecte de dezintoxicare puternica, ceea ce face ca pepenele rosu sa fie in mod special recomandat persoanelor cu un grad mai mare de uzura a organismului, batrinilor, cit si celor care au avut sau mai au o alimentatie incarcata in toxine. In concluzie, o cura de minimum zece zile lunar cu pepene rosu are efect de dezintoxicare, de reglare hormonala si imunitara a organismului uman, cu totul deosebite. Cura de pepene rosu se face foarte usor, intrucit nu este nevoie de nici un fel de preparare suplimentara. Unii medici si terapeuti recomanda sucul de pepene, dar acesta se oxideaza rapid si isi pierde in mai putin de 15 minute potentialul curativ, ca atare este indicat sa se manince pepenele normal, minimum doua kilograme de pepene pe zi. Se recomanda sa fie bine copt, dulce si sa nu se evite consumarea partii de miez din apropierea cojii. Aproape o treime din greutatea unui pepene rosu este reprezentata de coaja, de aceea un pepene rosu pentru o zi de cura pentru tratament trebuie sa aiba in jur de 3 kilograme, mai ales ca in zilele calduroase se poate chiar dubla cantitatea de pepene consumata.
Indicatii in cura de tratament cu pepene rosu:
Pentru acneeCura de pepene de 10-20 de zile produce o dezintoxicare globala si, in plus, are anumite efecte reglatoare hormonale asupra corticosuprarenalelor in mod special, putind face minuni in tratamentul acneei, iar pe cit este posibil, in paralel cu cura de pepene rosu se vor elimina din alimentatie carnea si alte alimente toxice. Extern, se va aplica zilnic tinctura de propolis pe zonele afectate sau cataplasme cu marul lupului (Aristolochia clematitis):
Pentru nefrita, pielita si pielonefritaSe consuma cantitati mari de pepene intr-o singura repriza, iar pe perioada curei de tratament, mai ales dupa ingerarea pepenelui, se recomanda evitarea frigului si a curentilor de aer in zona salelor.
Pentru calculi renali (pietre la rinichi)Se recomanda a se consuma cantitati mai mari de pepene rosu. Inainte de cura de tratament, cit si in ultimele trei zile se iau plante care sfarima calculii renali, aportul de apa de la pepene ajutind la eliminarea lor. Dupa ce s-au luat aceste plante ce sfarima si maruntesc calculii renali, 1-2 ore dupa ce s-a consumat pepenele rosu se va tine pe zona rinichilor o sticla cu apa foarte calda, chiar fierbinte. Aceste plante sint: frunzele de mesteacan (Betula alba), frunzele de merisor (Vaccinium vitis idaea), rasina de pini (Pinus sylvestris) si boabele de ienupar (Juniperus communis).
Pentru reumatismCura de pepene rosu este un purificator puternic, care poate fi combinat foarte bine cu proceduri externe pentru vindecare, precum si cu gimnastica medicala recuperatorie. Se recomanda 12-20 de zile de cura-tratament cu pepene rosu.
Pentru calculi biliari (pietre la bila)Se iau seminte de pepene rosu si se usuca, apoi se dau prin risnita de cafea si se ia in fiecare dimineata cite o lingurita din aceasta pudra, amestecata cu o lingura de ulei de masline. Se iau zece zile consecutiv, dimineata pe stomacul gol, si se sta culcat timp de zece minute pe partea dreapta, iar tratamentul dureaza trei luni, cite zece zile din fiecare luna, la intervale regulate. Reteta este foarte eficienta, iar in perioada acestui tratament se exclud prajelile, grasimile alcoolul si cafeaua.
Pentru constipatie si colita de putrefactieSe va consuma pepenele, toata portia, in fiecare dimineata pe stomacul gol, fara a minca apoi nimic timp de patru ore, apoi prima masa va incepe cu patru linguri de tarite de griu inmuiate in apa si eventual indulcite cu miere de albine.
Atentie! La persoanele cu digestie dificila nu este indicata asocierea la aceeasi masa a pepenelui rosu cu alimentele mai grele cum ar fi: prajeli, fripturi, mezeluri, conserve etc., ori bogate in proteine: oua, carne etc., deoarece poate produce indigestie.
Atit pepenele rosu, cit si pepenele galben contin foarte putin sodiu si cantitati insemnate de potasiu, iar din acest motiv sint indicate pentru reducerea cantitatii de sodiu din organism, ceea ce are efecte benefice asupra inimii, cit si a sistemului imunitar in special, cele doua fiind elemente de baza in asa-numitele regimuri hiposodice.