Într-o regiune deşertică, unde accesul este foarte greu, din Alpii din regiunea Provence (Franţa), Valea Minunilor reprezintă un sit extraordinar, unde abundă picturile rupestre. Cine le-a realizat? Ce civilizaţie s-a instalat cândva în aceste văi muntoase? Se ştiu puţine lucruri referitoare la acest subiect.
La nord-est, regiunea este străjuită de muntele Bego care are o altitudine de 2873 metri. Pentru numele de Bego s-au avansat mai multe etimologii. El ar proveni fie de la provensalul begon = vrăjitor, fie de la beg = senior, dar pare să aibă o asociere de idei cu beugh, mugetul taurilor sau boilor. De altfel, 16.000 de desene fac referire la aceste animale, dintre care 45.000 au fost mai mult sau mai puţin identificate.
Altitudinea medie a sitului variază între 2100 şi 2600 de metri, iar doi munţi aflaţi în vecinătate poartă numele de „Cornul Taurului” şi „Vârful Cornului Ţapului”, ceea ce ne face să credem că Valea Minunilor a fost altădată un loc creşterii animalelor, dar şi cultului magic al taurului.
Subiectele cele mai reprezentate ale picturilor rupestre sunt taurul (sau boul), furci cu dinţi, dreptunghiuri, cuţite, arme, siluete umane, harpoane care seamănă foarte mult cu literele alfabetului fenician. Tot aici găsim desene reprezentând Insula Paştelui! Alte desene sunt stilizări de vrăjitori, dansatori, tauri şi oameni trăgând o pereche de boi.
Conform estimărilor aproximative, aceste desene ar data din secolul al V-lea î.Hr., însă arheologul Carlo Conti afirmă că sunt vechi de 4.000, sau poate chiar 5.000 de ani.