Originara din China si cultivata ulterior in toate tarile in care se preteaza aceasta cultura, portocala cunoaste cel putin 100 de varietati.
Vitaminele pe care le contine
C (50-100 mg la 100 g de suc). Citricele sint printre cele mai bogate in vitamina C; de notat ca doza zilnica necesara unui adult este evaluata la circa 75 mg; vitaminele B, C2, protectoare vasculara, caroten sau provitamina A.
Esenta cojii contine: citral, limonen 90 la suta.
Proprietati lecuitoare
Unul dintre cele mai bune fructe de iarna, suplinind carentele vitaminice (antiscorbutic), foarte nutritiv. Este aperitiv, remineralizant (ajuta la fixarea mineralelor), tonic muscular si al sistemului nervos, antiinfectios, intareste capacitatea de aparare naturala, antitoxic, racoritor, digestiv, ocrotitor vascular, antihemoragic si fluidifiant sanguin, diuretic, laxativ, regenerator celular si al tegumentelor. Se recomanda si diabeticilor. 100 g de portocale curatate de coaja contin mai putine elemente glicogenice decit 10 g de piine.
Cum se foloseste ca medicament?
Uz intern: Se foloseste fructul si sucul. Sucul – 50 mg de vitamina C la 100 g de suc. Sucul trebuie consumat proaspat, caci se deterioreaza repede. Doua sau trei pahare pe zi, inainte de mese.
* Contra gripei, a racelilor: un suc de portocala sau de lamaie + doua bucati de zahar + 1 pahar de rom + apa clocotita. Se bea la culcare.
* Obezitate: se fierb timp de zece minute in 0,5 l de apa o portocala si trei lamai taiate felii; se adauga doua linguri cu miere si se pun din nou la fiert 5 minute. Se strecoara si se lasa sa se raceasca. Se iau trei pahare in fiecare zi.
Se foloseste sub forma de jeleuri si marmelade: foarte digestibile: pentru tulburari gastrice, intestinale, hepatice. De asemenea, se foloseste si coaja: pentru intarire in timpul unei convalescente gripale, infuzie cu: dafin – sos 15 g, coji de portocala uscate 40 g.
Aperitiv: lasam sa se macereze cojile a sase portocale in 0,5 l de rachiu timp de 15 zile; adaugam 2 l de vin alb, in care am pus sa se dizolve 500 g de zahar. Se filtreaza si se tine o saptamana. Invechindu-se, devine mai bun.
* Contra constipatiei: punem la fiert coaja unei portocale proaspete, timp de o jumatate de ora. Aruncam apa si o mai fierbem inca 20 de minute intr-o apa usor indulcita cu zahar (20 g de litru). Lasam sa se usuce coaja pe o farfurie. O vom manca a doua zi dimineata pe stomacul gol.
Uz extern:
Ingrijirea tenului: aplicarea miezului timp de 15-20 minute tonifica, relaxeaza si intarzie aparitia ridurilor. Are o actiune comparabila cu a fragai, piersicii, pepenelui galben. Dupa demachiaj, o deprindere folositoare consta in aplicari, cu palma mainii, a miezului de fructe zdrobite pe fata, pe gat, pe umeri.
Alte sfaturi:
Cojile de portocale si de lamai pot fi insirate pe o franghiuta si uscate la cuptor sau la soare; le pastram apoi intr-o cutie metalica. Ele vor servi la aromatizarea prajiturilor, a compoturilor (cu conditia ca fructele sa nu fi fost stropite cu insecticide). Incaltamintea si posetele de piele isi recapata stralucirea daca le frecam cu o coaja de portocala si cu o carpa moale. Pentru indepartarea moliilor, sa agatam in dulapuri o portocala intepata cu cateva cuisoare.