Libanul… o ţară fascinantă din Orientul Apropiat / Mijlociu, care se identifică cu vechea Fenicia – o civilizaţie antică care a luat naștere în regiunea Levant din estul Mediteranei. În Libanul contemporan există 5 oraşe importante – Ibail, Trables, Beirut, Sour şi Saida; în Fenicia antică aceleaşi oraşe se numeau Biblos, Tripoli, Beryt, Tyr şi Sidon. Ultimul – „primul născut al Canaanului”, după Geneză, e cântat şi de Homer. Numele oraşului fenician Biblos se va identifica la greci cu sulul de papirus, acoperit de scris. De aici numele Bibliei.
Capitala Libanului este Beirut, despre care Dimitrie Bolintineanu spunea: „Dintre toate cetăţile de pe coasta Siriei, Beirutul pare a fi ursit să ajungă odată una din cele mai importante cetăţi din Orient”.
La Beirut se elaborează şi se editează Marea Enciclopedie arabă; în acest context trebuie să amintim că primele cărţi arabe care au existat în Liban au fost tipărite la… Snagov! Iar prima tiparniţă care a existat în Orientul Mijlociu a fost adusă acum 320 de ani tot din Ţările Româneşti. Ea a fost dăruită de Antim Ivireanu prelatului arab Athanasie Dabbas. Antim Ivireanu (1640/1650 – 1716) a fost un autor, tipograf, gravor, teolog, episcop și mitropolit român.