Dupa opinia unora, creierul nostru ar fi organul capabil sa interactioneze cu realitatea, traind-o diferit, fie din cauza nivelului diferit de Constiinta pe care il are fiecare, fie alterandu-i diferitii parametri. Tehnica care ar trebui utilizata ar fi cea descrisa de maestrul yoga Maharishi Mahesh. Acesta, laureat in fizica, a propus primul interventia Constiintei ca parametru aditional si necesar teoriei unificarii fortelor, pe care fizicienii le cauta de zeci de ani.
Asa-numitul „efect Maharishi” este constituit dintr-un grup de persoane care, aflandu-se in meditatie transcendentala, isi dirijeaza gandul intr-o anumita directie. Masuratorile, de natura cu precadere statistica, efectuate dupa meditatii s-ar parea ca indica modificari sensibile ale unor parametri ai realitatii obiective.
Dupa parerea lui Maharishi, creierul uman ar fi capabil sa se opuna campurilor electromagnetice, dar si gravitationale, anulandu-le unele efecte nefaste si ajutand fiinta umana sa traiasca in armonie cu Cosmosul. O confirmare stiintifica in favoarea acestui concept a fost obtinuta in niste experimente in care s-a verificat influenta Constiintei umane asupra dispozitivelor fizice (experimente conduse de PEAR, Princeton Engineering Anomalies Research, Scientific Studies of Consciousness-Related Physical Phenomena).
Deci, nu trebuie sa ne gandim ca omul este capabil sa-si construiasca un Univers doar pentru el, asa cum vrea el, ci ca, conform acestei abordari, este capabil sa modifice local Universul in care se afla, mai mult sau mai putin, proportional cu cantitatea de efect Maharishi pe care este capabil sa-l produca cu creierul sau, sau unind laolalta mai multe creiere. In realitate, efectul Maharishi pare a fi functia patratului numarului de minti care participa la meditatie.