Proiectul Toliman: se va găsi viaţă extraterestră în vecinătatea noastră? Se caută planete locuibile lângă cele mai apropiate stele – Alpha Centauri și Proxima Centauri

Imagine: wikipedia.org (Commons Creative – free)
Pe 17 noiembrie 2021 a fost anunțată o misiune de descoperire a unor noi planete capabile să susțină viața în jurul celui mai apropiat vecin al Pământului, Alpha Centauri. Proiectul va căuta planete în „zona de aur” – zona în care viaţa ar putea fi susţinută – din jurul sistemului stelar, aflat la doar 4 ani-lumină distanță, unde temperaturile ar putea permite apa lichidă pe planetele stâncoase. Oamenii de știință de la Universitatea din Sydney, în parteneriat cu Breakthrough Initiatives din California, Sabre Astronautics din Australia și Jet Propulsion Laboratory al NASA, au numit proiectul TOLIMAN, numele derivat din arabă veche pentru „Alpha Centauri”.
„Cei mai apropiați vecini stelari ai noştri, sistemele Alpha Centauri și Proxima Centauri, se dovedesc a fi extraordinar de interesanți”, a spus dr. Pete Worden, director executiv al Breakthrough Initiatives. „Misiunea TOLIMAN va fi un pas uriaș pentru a afla dacă acolo există planete capabile să susțină viața”.
Liderul proiectului, profesorul Peter Tuthill de la Institutul de Astronomie din Sydney al Universităţii din Sydney, este entuziasmat de acest proiect. „Astronomii au acces la tehnologii uimitoare care ne permit să găsim mii de planete care înconjoară stele în zone vaste ale galaxiei. Cu toate acestea, nu știm nimic despre propria noastră vecinătate cerească”, a spus el.
„Este extrem de important să facem cunoștință cu vecinii noștri cosmici. Aceste planete apropiate sunt cele în care avem cele mai bune perspective de a găsi și analiza atmosfere, chimia suprafeței și, eventual, chiar amprentele unei biosfere – semnale ale prezenţei vieții acolo.”
Vecinul nostru cel mai apropiat, Alpha Centauri, este o stea triplă cu două stele foarte asemănătoare Soarelui nostru. Oricare sau ambele pot găzdui planete situate în „zona de aur”, în timp ce cea de-a treia stea – pitica roșie Proxima Centauri, se crede că are deja o planetă situată în „zona de aur”, descoperire din 2016.
Dr. Jason Held, CEO al Sabre Astronautics, a declarat: „TOLIMAN este o misiune de care Australia ar trebui să fie foarte mândră – este un telescop spațial captivant, de ultimă oră, furnizat de o colaborare internațională excepțională”. Telescopul spațial TOLIMAN este unul diferit, având pupilă difractivă. În loc să concentreze lumina stelelor într-un fascicul strâns focalizat, așa cum se face de obicei pentru sistemele optice, TOLIMAN are un model care facilitează înregistrarea detaliilor fine necesare în măsurare pentru a detecta micile balansări pe care le-ar face o planetă în mișcarea în jurul stelei.
Cele mai multe dintre miile de planete cunoscute din afara sistemului solar, numite exoplanete, au fost descoperite cu ajutorul telescoapelor spațiale, precum misiunile Kepler și TESS. Găsirea exoplanetelor din apropierea Soarelui va necesita instrumente mai bine reglate, de aceea intervine misiunea TOLIMAN.
Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): scitechdaily.com
P.S. Referitor la grupul de stele Alpha Centauri – se ştie că o stea din acest grup de stele – Proxima Centauri – este cea mai apropiată stea faţă de noi, aflându-se la doar 4,2 ani-lumină distanţă, adică la aproximativ 271.000 de ori distanța dintre Pământ şi Soare. Aşa cum discutam într-un articol din august 2016 – Breaking news – o descoperire şocantă a astronomilor! Se pare că ei au găsit o planetă foarte asemănătoare cu Pământul, care orbitează cea mai apropiată stea faţă de Soare – Proxima Centauri! – astronomii anunţau că descoperiseră o exoplanetă asemănătoare Pământului, orbitând steaua sa la o distanță care putea favoriza viața. Însă într-un articol ulterior – Conspiraţia Proxima Centauri: oamenii de ştiinţă care lucrează cu NASA ştiu că extratereştrii se află pe cea mai apropiată exoplanetă faţă de Terra! Însă ei ne spun acest lucru treptat, pentru a ne obişnui cu ideea… – emiteam următoarea ipoteză: ţineţi minte fimul SF „Avatar”, al cărui acţiune se petrece în anul 2154 pe Pandora, o lună din sistemul Alpha Centauri, în care oamenii și-au stabilit o bază stelară pentru a exploata rezervele naturale de un prețios minereu ce se găsește pe satelitul natural. Credeţi că totul e doar SF sau oamenii au deja o bază extrem de avansată în Alpha Centauri? Se ştie că Hollywood-ul se află sub influenţa Ocultei Mondiale… iar acest film poate ne oferă un indiciu “întâmplător” despre ceea ce se întâmplă cu adevărat în Universul nostru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Partners: Crypto News , FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate