Usturoiul este o planta comestibila, utilizata atat ca aliment cat si ca si condiment. Unii zic ca el ar proteja si impotriva vampirilor… Dar, care sunt beneficiile generale de sanatate ale usturoiului? El este foarte bogat in calorii; are carbohidrati si proteine complexe, plus minerale vitale si vitamine cum ar fi vitamina B, sodiu, potasiu si magneziu. De asemenea, usturoiul contine alicina, un compus de sulf care da usturoiului aroma sa caracteristica. Acesta este motivul pentru care usturoiul este atat de bun pentru tratarea infectiilor, putand distruge anumite virusi mai bine decat antibioticele. In plus, usturoiul contine antioxidanti si compusi antiinflamatori care imbunatatesc functiile sistemelor corpului.
Consumul de usturoi in mod regulat sustine sanatatea cardiovasculara prin imbunatatirea fluxului sanguin. Poate reduce nivelul de colesterol si poate regla tensiunea arteriala. Usturoiul a fost recomandat pentru tulburari metabolice si probleme respiratorii. Usturoiul se crede chiar ca impiedica imbatranirea prematura, prin inhibarea activitatii radicalilor liberi si, prin urmare, impiedicand dezvoltarea ridurilor.
Dar, una dintre cele mai surprinzatoare utilizari ale usturoiului este acela de ajutor pentru somn. Si ar fi ideal sa il puneti sub perna cand dormiti. Dar, de ce naiba ati vrea sa faceti acest lucru !? Dupa cum s-a dovedit de-a lungul timpului, aceasta practica este un remediu vechi popular pentru insomnie. Mirosul de alicina poate avea un efect calmant care va ajuta sa adormiti mai bine noptile. Pare a fi cam ciudat ca un miros atat de puternic si de distinct poate fi calmant, dar chiar asa se intampla.
Acest miros poate elibera pasajele nazale blocate si astfel sa imbunatateasca respiratia. Oricine a incercat sa adoarma noptile, cand a fost racit, stie cat de inconfortabil este sa simti ca nu poti respira, din cauza pasajelor nazale blocate. De asemenea, puteti constata ca va imbolnaviti mai rar cand dormiti cu un usturoi sub perna, deoarece se considera ca alicina blocheaza doua grupuri de enzime responsabile de capacitatea microbilor infectiosi de a invada si de a supravietui in corpul vostru.
Daca doar mirosul de usturoi este prea puternic pentru voi, atunci incercati sa mancati inainte de culcare usturoi si astfel nu veti mai avea probleme. Nu s-a facut o cercetare stiintifica in ceea ce priveste legatura dintre usturoi si somn, dar stim ca acesta contine magneziu si potasiu, doua minerale care joaca un rol-cheie in somnul de calitate. Magneziul sustine somnul profund, ajutand la mentinerea unor niveluri sanatoase de GABA, un neurotransmitator care reduce activitatea neuronilor din creier si din sistemul nervos central, ceea ce la randul sau creste relaxarea si reduce stresul. Potasiul mareste eficienta somnului. Daca obtineti suficient de aceste substante nutritive in dieta zilnica, este posibil sa nu aveti nevoie sa nu mai luati usturoi inainte de culcare.