Puranele reprezintă un gen vast de literatură hindusă despre o gamă largă de subiecte, în special despre legende și tradiții. Literatura puranică este enciclopedică și include subiecte diverse precum cosmogonie, cosmologie, genealogii ale zeilor, zeițelor, regilor, eroilor, înțelepților și semizeilor, basme populare, pelerinaje, temple, medicină, astronomie, gramatică, mineralogie, umor, povești de dragoste, precum și teologie. Există 18 Purane majore și 18 Purane minore, cu peste 400.000 de versuri. Primele versiuni ale diferitelor Purana au fost probabil compuse între secolele al III-lea și al X-lea d.Hr. Puranele nu se bucură de autoritatea unei scripturi în hinduism, dar sunt considerate de încredere.
În Purane ni se vorbeşte despre vârsta Pământului şi a omenirii. Astfel, fiecare ciclu yuga este compus din 4 yuga. Primul, Satya-yuga, durează 4.800 de ani de semizei. Al doilea, Treta-yuga, durează 3.600 de ani de semizei. Al treilea, Dvapara-yuga, durează 2.400 de ani de semizei. Iar al patrulea, Kali-yuga, durează 1.200 de ani de semizei. Deoarece anul semizeu este echivalent cu 360 ani pământeni, lungimile yuga-urilor în ani pământeni sunt: 432.000 de ani pentru Kali-yuga, 864.000 ani pentru Dvapara-yuga, 1.296.000 de ani pentru Treta-yuga și 1.728.000 de ani pentru Satya-yuga. Aşadar, rezultă un total de 4.320.000 de ani pentru întregul ciclu yuga.
O mie de astfel de cicluri, care înseamnă 4.320.000.000 de ani, cuprind o zi a lui Brahma, semizeul care guvernează acest Univers, conform hinduşilor. O zi a lui Brahma este numită și kalpa. Fiecare dintre nopțile lui Brahma durează o perioadă similară de timp. Hinduşii spun că viața se manifestă pe Pământ doar în timpul zilei lui Brahma. Odată cu debutul nopții lui Brahma, întregul Univers este devastat și cufundat în întuneric. Când începe o altă zi a lui Brahma, viața devine din nou manifestă.
Fiecare zi a lui Brahma este împărțită în 14 perioade manvantara, fiecare durând 71 de cicluri yuga. Conform relatărilor puranice, acum ne aflăm în cel de-al 28-lea ciclu yuga din a 7-a perioadă manvantara a lui Brahma. Acest lucru ar da Pământului o vârstă de aproximativ 2 miliarde de ani. Destul de interesant, cele mai vechi organisme de necontestat recunoscute de paleontologi – fosilele de alge precum cele din formațiunea Gunflint din Canada – sunt cam atât de vechi. În total, au trecut 453 de cicluri yuga de când a început această zi a lui Brahma. Fiecare ciclu yuga implică o progresie de la o epocă de aur a păcii și a progresului spiritual la o vârstă finală a violenței și a degradarii spirituale. La sfârșitul fiecărui Kali-yuga, Pământul este practic depopulat.
În timpul ciclurilor yuga, speciile umane coexistă cu alte specii asemănătoare omului. De exemplu, în Bhagavata Purana, îl găsim pe conducătorul Ramacandra cucerind Regatul Ravanei, Lanka, cu ajutorul maimuțelor inteligente care locuiesc în pădure, care luptă cu soldații bine echipați ai lui Ravana cu copaci și pietre. Acest lucru s-a întâmplat în Treta-yuga, în urmă cu aproximativ un milion de ani.