Qi gong, metoda chineza de vindecare si echilibrare a energiei vitale

Qi gong este o metoda de vindecare de origine chineza. Ea urmareste echilibrarea lui qi, sau energia vitala, printr-o actiune asupra miscarii si respiratiei. Este vestita mai ales pentru atenuarea efectelor negative ale stresului, dar poate fi practicat in multe alte scopuri, legate atat de mentinerea sanatatii cat si de o abordare mai spirituala. Aceasta actiune asupra energiei vitale a luat diferite forme (printre care si tai chi chuan) si a dus la qi gong-ul modern, o practica in care se asociaza miscari lente si fluide, o actiune asupra respiratiei, o constientizare a corpului si o concentrare a spiritului.
Qi gong a fost adoptat de guvernul comunist chinez ca o medicina populara si promovat de organele oficiale, indeosebi odata cu politica de redeschidere de la inceputul anilor 1980. El s-a raspandit in Occident de la instalarea iezuitilor in China, in secolul al XVII-lea, si cunoaste astazi o mare inflorire.
Principiile de baza
Asa cum spuneam, qi gong este o practica holistica prin care se urmareste echilibrarea energiei vitale, qi, si armonizarea corpului si spiritului. Coexista numeroase stiluri si variante, unele axate mai mult pe miscare, altele pe meditatie. In cursul exercitiilor de respiratie si al miscarilor, executate fara efort, corpul trebuie perceput ca o entitate globala.
Actiunea asupra meridianelor si punctelor de acupunctura contribuie la eliberarea si echilibrarea lui qi. Relaxarea corpului si atentia sustinuta in timpul exercitiilor fac din qi gong o excelenta tehnica de reglare a stresului si de stimulare a spiritului.
Indicatii

Aplicatiile practicii qi gong sunt foarte vaste. Ea joaca mai intai de toate un rol in materie de prevenire, de intretinere a sanatatii si de longevitate. In domeniul terapeutic, indicatiile sunt numeroase si includ problemele muschilor si scheletului, tulburarile respiratorii si circulatorii, bolile evolutive si tulburarile metabolice (diabetul).
Qi gong are in plus aplicatii in domeniul sportiv, ajutand la pregatirea pentru efort si pentru o mai buna concentrare. Poate fi practicat pentru a reactiona mai bine la oboseala si la stres, pentru a echilibra raspunsul emotional si a stimula facultatile intelectuale. In sfarsit, este deopotriva o tehnica de dezvoltare spirituala. Favorizand o atitudine relaxata („garda jos”), in pace si seninatate, qi gong constituie uneori o cale de meditatie.
Nu exista nicio contraindicatie la practicarea qi gong, care este deosebit de bland si de calm. Poate fi totusi necesar un aviz medical in caz de boala grava si evolutiva.
Invatarea artei qi gong se desfasoara in general in grup, in stagii sau in cursuri. Profesorul trebuie sa cunoasca starea de sanatate a cursantilor si va invata diferitele posturi si miscari, dar si cum sa lucrati asupra respiratiei. Posturile posibile sunt foarte numeroase (unele se inspira din lumea animala, ca „tigrul care rage”) si depind de stilul profesorului. Se practica in mod frecvent stand in picioare si uneori culcat. Este preferabila o imbracaminte larga si usoara, cu incaltaminte comoda si fara toc, daca nu preferati sa exersati in sosete sau in picioarele goale. Dupa o prima initiere, practica (individuala sau colectiva) trebuie sa fie, de preferinta, zilnica (20 pana la 45 de minute de exercitii). Totusi, urmand un stagiu sau cursuri, puteti progresa sistematic.
Foto: pxhere.com (Commons Creative – free)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Partners: FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate