Radiestezia, fenomen paranormal sau stiintific?

Radiestezia reprezinta fenomenul bioinformational in care informatia achizitionata este evidentiata prin miscari ale unui instrument auxiliar (bagheta, pendul). Potrivit definitiei, radiestezia se caracterizeaza prin forma particulara de obiectivare a informatiei: o modificare a tonusului muscular sau un automatism motor, evidentiat de oscilatia sau rotatia unei baghete, respectiv a unui pendul tinut de subiect in echilibru instabil. Bagheta sau pendulul au rolul de a amplifica, asemenea unei antene, o relaxare musculara sau miscari involuntare ale muschilor mainii subiectului (asa-numitul reflex dowsing), controlate integral de catre inconstient.
In radiestezia propriu-zisa, subiectul (operatorul) achizitioneaza informatie asupra unor surse subterane de apa, petrol sau metale. Dupa cum localizarea surselor se face direct pe teren sau pe o reprezentare simbolica, se disting doua variante ale fenomenului, pe care le vom denumi radiestezia geofizica si cea cartografica.
In radiestezia geofizica, denumit si efect biofizic sau biolocatie, subiectul se deplaseaza pe teren, tinand in pozitie de echilibru instabil o bagheta de lemn (de preferinta alun) sau metal, indoita in forma de Y sau L, supla si deformabila. Cand subiectul ajunge deasupra unui izvor subteran sau depozit metalifer, bagheta oscileaza sau se roteste. In acest caz, reflexul dowsing reprezinta mai mult o scadere a tonusului muscular necesar prizei baghetei, care permite astfel alunecarea sa libera, decat miscari involuntare ale muschilor miinii. Electroencefalograma subiectului nu prezinta particularitati asociate cu reflexul dowsing, sugerand ca scoarta cerebrala nu modifica ordinul transmis muschilor mainii de a mentine bagheta in pozitie constanta.
O serie de cercetari intreprinse in unele tari, printre care si Romania, demonstreaza ca majoritatea persoanelor prezinta, inca de la primele incercari, reflex dowsing.
Fenomenul este cunoscut inca din antichitate, fiind folosit frecvent la descoperirea surselor freatice si a depozitelor metalifere, insusi sceptrul regal ar constitui, dupa unii autori, o reprezentare simbolica a baghetei radesteziei. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, armata germana a folosit radiestezisti pentru a localiza surse freatice in regiuni sarace in apa. In razboiul din Vietnam, trupele americane au utilizat echipe de radiestezisti pentru a depista lucrari genistice de mica adancime.
In prezent, radiestezia este folosit pe scara larga in prospectiuni geologice, indeosebi in Rusia si alte tari din fosta U.R.S.S. Dupa Bakirov, efectul biofizic permite evidentierea, estimarea adancimii si volumului depozitelor de minereuri sau trasarea rupturilor tectonice. Majoritatea institutelor geologice dispun de sectii specializate, ai caror operatori localizeaza cu precizie zacaminte, adesea direct din automobil sau elicopter, reducand considerabil numarul prospectiunilor necesare. Pe aceasta cale, s-au evidentiat importante depozite de cromit, la o adancime de 900 metri, langa Orenburgsk, aglomerari de pirite euprice sub un strat de porfirit, in apropiere de Letnicie etc.

Datorita raspandirii si aplicatiilor practice remarcabile, radiestezia geofizica a ajuns, dupa controverse aprinse, sa se bucure de recunoastere cvasiunanima in sanul comunitatii stiintifice. In interpretarea sa, se disting doua puncte de vedere extreme, care il considera un fenomen suprasenzorial, explicabil in termeni fizici si fiziologici cunoscuti, respectiv un fenomen paranormal, ce nu poate fi explicat satisfacator in contextul teoriilor acceptate.
Tromp, care a studiat radiestezia in corelatie cu factori biologici si geologici, il considera un fenomen pur fiziologic, bazat pe un mecanism suprasenzorial, care evidentiaza o sensibilitate a organismului la variatii masurabile ale unor marimi fizice, ca intensitatea campului magnetic, distributia sarcinilor electrostatice etc.
Rocard a cercetat, in mod particular, asocierea reflexului dowsing cu variatii ale campului magnetic, sustinand cu fermitate ca fenomenul reprezinta un raspuns fiziologic la usoare anomalii magnetice, care determina modificari locale ale campului geomagnetic. Dupa Rocard, in cazul apei freatice, anomaliile magnetice nu se datoreaza atat unei diferente de potential de electrofiltrare printr-un mediu poros, cat heterogenitatii chimice, de natura geologica, a terenului in care apa se filtreaza si acumuleaza.
Cercetatori polonezi, ca Urbanski si Sedlak, au constatat, la randul lor, asocierea reflexului dowsing cu un gradient al componentei orizontale a campului geomagnetic la nivelul solului. Studiile efectuate sugereaza ca, in cazul surselor freatice, faliilor tectonice sau depozitelor metalifere, se dezvolta unde electromagnetice si indeosebi unde magnetohidrodinamice Alfven, respectiv unde ultra- si infrasonore, ca purtatoare ale unei energii geofononice. Acestea pot determina reflexul dowsing, ce evidentiaza o achizitie de informatie biofizica, printr-un proces de rezonanta biofononica, ce determina procese micromoleculare, de exemplu contractii musculare involuntare ale  sistemului motor al subiectului.
O serie de autori continua sa considere radiestezia geofizica un fenomen paranormal, un caz particular de clarviziune, cu forma specifica de obiectivare a informatiei achizitionate, prin intermediul cuplului om-antena. Atenuarea sau anularea reflexului dowsing la anumiti subiecti, atunci cand poarta manusi de lana sau piele, sau capacitatea altora de a „vedea” sursele freatice subterane sunt folosite ca argumente impotriva incercarilor de a explica fenomenul exclusiv prin procese fizice si fiziologice cunoscute. Dupa Gowan, radiestezia ar putea reprezenta o soră mai mica a clarviziunii.
In radiestezia cartografica, denumita si radiestezie mentala, terenul propriu-zis este inlocuit de o reprezentare simbolica, de obicei o harta de stat major, pe care subiectul detecteaza surse freatice si depozite metalifere, cu aceeasi precizie ca si cand s-ar afla in regiunea respectiva, situata adesea la distanta apreciabila. Instrumentul folosit este, de obicei, pendulul, un fir de care e suspendata o sfera de lemn, fildes, jad, metal sau un cristal de cuart. Pendulul intra in miscare de oscilatie sau rotatie deasupra punctelor care corespund, pe reprezentare, surselor si depozitelor cautate, amplificand si evidentiind miscari involuntare ale muschilor mainii subiectului.
Spre deosebire de radiestezia geofizica, doar un numar extrem de redus de subiecti prezinta reflex dowsing cartografic. In acest ultim caz, toate ipotezele fizice si mecanismele fiziologice cunoscute devin inoperante. Radiestezia cartografica poate fi considerata, fara rezerve, un caz particular al clarviziunii, in care informatia achizitionata se obiectiveaza printr-un automatism motor, amplificat si evidentiat de miscari ale pendulului.
Se poate mentiona si existenta unei forme particulare de radiestezie, pe care o vom denumi radiestezie comunicanta, ce pare oarecum lipsita de legatura directa cu radiestezia geofizica sau cartografica. In radiestezia comunicanta, subiectul are in fata un alfabet, de obicei in forma de semicerc, iar miscarile pendulului, care oscileaza cu rapiditate in dreptul literelor, formand cuvinte, propozitii si fraze coerente, raspund aparent unor intrebari sau transmit mesaje. Si in acest caz, deplasarea pendulului amplifica si evidentiaza miscari involuntare inteligente ale muschilor mainii subiectului, aflate sub control inconstient. Fenomenul, care face parte din aceeasi categorie cu scrierea automata, reprezinta exteriorizarea unor componente inconstiente, cu verbalizarea anumitor elemente caracteristice din inconstientul personal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Partners: Crypto News , FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate