În artă și geometrie există o rație atât de perfectă, încât a fost numită Raportul de aur, Numărul de aur sau Numărul lui Dumnezeu, fiind folosită din cele mai vechi timpuri. Raportul de aur este un număr care a fost studiat de secole și a fost folosit în geometrie, artă și construcții din trecut, chiar cu mii de ani în urmă. Experții au găsit această proporție perfectă și în organe, precum și în nașterea organismelor biologice.
Pentru a înțelege ce este cu adevărat Raportul de aur, trebuie să ne întoarcem la Leonardo Pisano, mai cunoscut şi sub numele de Fibonacci. Acest celebru matematician italian, care și-a petrecut întreaga viață studiind cifrele, a fost cel care a reușit să găsească ceea ce era cunoscut în acea vreme sub numele de „şirul lui Fibonacci”, care, mai târziu, va fi cunoscut ca Raportul de aur.
Fibonacci a descoperit un șir de numere extraordinar de interesant: „0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987, 1597…”. Formula pe baza căruia se obține acest șir este una foarte simplă: primele două elemente ale șirului sunt 0 și 1, iar al treilea element se obține adunându-le pe primele două: 0+1 = 1. Al patrulea se obține adunându-le pe al treilea cu al doilea (2+1=3). Al cincilea se obține adunându-le pe al patrulea cu al treilea (3+2=5), și tot așa, până la infinit.
0+1 = 11+1 = 22+1 = 33+2 = 55+3 = 88+5 = 1313+8 = 2121+13= 34 etc.
Raportul de aur se obţine împărţind un element al şirului lui Fibonacci la precedentul său. Dacă pentru primele numere ale şirului, raportul dă rezultate de genul 2 / 1,5 / 1,66, după câteva numere, el se stabilizează la valoarea de 1,61803, adică Raportul de aur:
2:1 = 23:2 = 1,55:3 = 1,668:5 = 1,6013:8 = 1,62521:13 = 1,615334:21 = 1,619055:34 = 1,617689:55 = 1,6181144:89 = 1,6179233:144= 1,61803377:233= 1,61803610:377= 1,61803
Mulți experți și istorici au studiat numărul, descoperindu-i prezența practic în fiecare lucrare importantă a existenței noastre. Luca Pacioli, un teolog italian, a fost cel care, în cartea sa „Proporția divină”, a enumerat mai multe motive exacte pentru care acest „număr de aur” are o semnificație divină și are o relevanță mai mare în istoria noastră decât cred mulți dintre noi:– unicitatea sa seamănă cu unicitatea lui Dumnezeu însuși.– asemenea lui Dumnezeu, numărul este infinit.– Dumnezeu a fost cel care a dat viață Universului prin chintesență, care este reprezentată de un dodecaedru. Raportul de aur este cel care a dat viață dodecaedrului.– Dumnezeu este omniprezent și neschimbător, așa cum este Raportul de aur.
Exemple istorice ale Raportului de aur
Dacă investigăm arhitectura lumii noastre, ne putem da seama că Marea Piramidă din Giza, clădirea Națiunilor Unite, petalele de flori, semințele, Mona Lisa, copacii, ADN-ul, inelele lui Saturn, etc. – toate se referă la Raportul de aur.
Cunoașterea acestui Număr de aur datează de mii de ani, de la începutul civilizației umane, chiar dacă Fibonacci a fost cel care a răspândit existența lui. De exemplu, numărul a fost găsit în pentagoanele și pentagramele obișnuite ale tăblițelor sumeriene, cu mii de ani în urmă. În Grecia antică, numărul era folosit și pentru a stabili proporțiile templelor, atât pe fațade, cât și în interior. Până și Platon a menționat că Raportul de aur era perfect, aceasta fiind cheia accesării la fizica Universului însuși.
În prezent există multe modele bazate pe Raportul de aur, probabil cel mai cunoscut fiind cel al cardurilor de credit, care îl reprezintă perfect. La fel, el este reprezentat și pe actele de identitate, permisele de conducere, cardurile de asigurări sociale, telefoanele mobile și multe altele. Dacă vorbim de arhitectura modernă, nu putem să nu amintim, încă o dată, de prisma mare dreptunghiulară cu o singură față care este clădirea principală a ONU, situată la New York. Fiecare centimetru al acestei clădiri se bazează pe Raportul de aur.
Legătura Raportului de aur cu Universul
Jan Boeyens și Francis Thackeray, cercetători de la Universitățile din Africa de Sud din Witwatersrand și Pretori, au descoperit în 2014 o relație unică între Raportul de aur și Universul însuși. Thackeray, care este paleontolog, s-a dedicat studierii Numărului divin, care se găsește în biologie ca o aproximare a valorii medii a unei posibile constante biologice cunoscute sub numele de „T” – ce ar putea fi asociată, nu numai cu toate ființele vii, dar și cu cele dispărute. Pentru paleontolog, analiza statistică a măsurătorilor efectuate pe mii de specii diferite de animale demonstrează existența Raportului de aur în spirala sa logaritmică de creștere în organe precum urechile. Același model se găsește în cochiliile moluștelor actuale, precum și în fosilele care au dispărut cu mai bine de 65 de milioane de ani în urmă.
Boeyans, pe de altă parte, a studiat Raportul de aur într-un context fizico-chimic. Un exemplu în acest sens este modul în care meteorologii recunosc Raportul de aur în uragane, iar astronomii îl recunosc în formarea galaxiilor.
Cu toate acestea, cel mai uimitor lucru este că acești doi experți au găsit o relație între acest număr divin și spațiu-timp. Ei au ajuns la concluzia că particulele pot fi integrate folosind Raportul de aur, complexul spațiu-timp fiind supus acestui număr.