Romanii, cu tehnologia lor avansată de construcţii, abia au putut să înalţe Colosseumul (cu un volum de 26 ori mai mic decât Marea Piramidă egipteană). Atunci, cum au reuşit vechii egipteni să o facă, cu 3.000 de ani înaintea romanilor!?

În secolul I d.Hr., romanii au construit Colosseumul. Construcția sa a fost începută de împăratul Vespanian în anul 72 d.Hr. şi a fost inaugurată de împăratul Titus în anul 80 d.Hr.
Când romanii au construit Colosseumul, aveau forță de muncă (sclavi) și resurse economice mult mai mari decât cele din vechiul regat al Egiptului. În plus, romanii erau cunoscuți în întreaga lume pentru abilitățile lor excepționale de construcții. Drumuri romane, poduri, apeducte pe care le-au creat, ca sa numim câteva, nu numai ca mai există şi astăzi, dar, în multe cazuri, sunt încă în perfectă stare de funcţionare.
Romanii cunoșteau folosirea roții pentru transport, foloseau căruțe trase de boi puternici (ceea ce reducea munca muncitorilor), cunoșteau fierul pentru a tăia și lustrui blocuri de piatră, cunoșteau macarale, scripeţi și multe alte sisteme tehnice, și aveau şi arhitecți pricepuţi. În plus, romanii cunoșteau utilizarea arcadelor în arhitectură, ceea ce le-a permis să ridice clădiri cu mai multe etaje cu multă ușurință, economisind astfel timp, materiale și forță de muncă.
Teoretic, între romani și egiptenii antici nu ar trebui să existe niciun semn de egalitate în ceea ce privește capacitatea de a construi structuri megalitice. Inginerii romani aveau un avantaj clar asupra egiptenilor antici din toate punctele de vedere.
Însă… ce vedem dacă comparăm construcția Colosseumului cu cea a Marii Piramide egiptene de la Giza? Colosseumul este mult mai mic decât Marea Piramidă. Colosseumul este o structură eliptică, cu o lungime maximă de 189 de metri și o lățime de 156 de metri, aria sa fiind de 6 hectare. Arena, de asemenea eliptică, măsoară 87 de metri lungime și 55 de metri lățime. Având în vedere înălțimea maximă de 55 de metri, volumul total al Colosseumului este de aproximativ 1.320.000 de metri cubi. Dar, deoarece este un amfiteatru, spre deosebire de piramidă, Colosseumul este în mare parte gol în interior. Volumul secțiunii unice construite este așadar mult mai mic decât volumul total. Secțiunea sa construită a fost ridicată cu aproximativ 100.000 de metri cubi de travertin, pentru o greutate totală de aproximativ 275.000 de tone. Greutatea maximă a fiecărui bloc de travertin folosit pentru Colosseum este de aproximativ 1 tonă, în timp ce altele sunt mai mici. Deci se poate spune că, în medie, au fost folosite cel puțin 300.000 de blocuri.
Marea Piramidă are de 26 de ori volumul Colosseumului și cântărește de aproximativ 21 de ori volumul construcţiei romane. Tehnologia romană a fost cu aproximativ 3.000 de ani înaintea egiptenilor și aproximativ 100.000 de sclavi au fost angajați pentru a construi Colosseumul (de 10 ori mai multă muncă decât ceea ce se presupunea că ar fi fost folosit pentru Marea Piramidă). Cu toate acestea, romanilor le-a luat 8 ani pentru a construi Colosseumul și 18 ani în total pentru a-l finaliza așa cum îl știm noi. Și construcția Marii Piramide din Giza nu este nici pe departe comparabilă cu cea a Colosseumului.
Asta înseamnă că, cu aceeași energie folosită la construirea Colosseumului, dacă romanii ar fi vrut să construiască Marea Piramidă, ar fi avut nevoie între 184 și 400 de ani. Dacă romanii ar fi fost lipsiți de folosirea roților, a căruțelor trase de boi, a macaralelor, a scripeţilor, a fierului și a tot ce dețineau (pe care egiptenii nu le aveau), probabil că glorioșii romani nu ar fi fost în stare să construiască Marea Piramidă din Giza.
Deci, este clar că niciun faraon nu ar fi putut construi Marea Piramidă în timpul vieții sale. Este un proiect care, având în vedere tehnologia disponibilă la vremea îndepărtată când a fost construită, probabil că ar fi durat multe generații pentru a fi finalizat. Dacă romanii nu au putut construi Marea Piramidă, atunci niciun popor din trecut despre care știm nu ar fi putut. Aşadar, cine a construit Marea Piramidă? Şi cu ce efort?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Partners: Crypto News , FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate