Cercetătorii de la Laboratorul de Habitabilitate Planetară (PHL), de la Universitatea Puerto Rico / Arecibo, au propus o explicație convingătoare pentru unul dintre cele mai enigmatice semnale radio detectate vreodată „Semnalul WOW!”. Capturat inițial în 1977 de radiotelescopul Big Ear al Universității de Stat din Ohio (SUA), „Semnalul WOW!” i-a nedumerit demult pe oamenii de știință ca fiind un potențial semn al inteligenței extraterestre datorită intensității sale puternice și lățimii de bandă înguste în apropierea liniei de hidrogen de 1420 MHz. Semnalul, o secvență de date de 72 de secunde de unde radio în bandă îngustă, observat pentru prima dată de Jerry Ehman, a fost atât de neobișnuit încât Ehman a scris „WOW!” pe marginea semnalului tipărit.
Noua cercetare, condusă de Abel Mendez, marchează prima fază a proiectului „Arecibo WOW!” – un efort ambițios de a căuta semnale similare folosind date arhivate de la fostul Observator Arecibo. Din 2017 până în 2020, echipa a observat diverse ținte cerești la frecvențe cuprinse între 1 și 10 GHz. În 2023, proiectul a continuat cu observații la 8 GHz folosind un alt telescop de 12 metri, concentrându-se pe stele pitice roșii cu planete potențial locuibile.
Cercetarea sugerează că „Semnalul WOW!” poate fi cauzat de un eveniment astrofizic unic: strălucirea bruscă a unui nor rece de hidrogen din cauza emisiei stimulate de la o sursă de radiație puternică tranzitorie, cum ar fi o erupție magnetară sau un SGR (Soft Gamma Repeater). Aceste evenimente rare ar putea face ca norii de hidrogen să strălucească momentan mult mai luminos, explicând potențial natura trecătoare a „Semnalului WOW!”. Această ipoteză nu explică doar caracteristicile unice ale semnalului, dar evidențiază și o nouă sursă de fals pozitiv în căutarea tehnosemnăturilor extraterestre.
Sursa (traducerea si adaptarea proprie): articolul „The Arecibo Observatory Reveals New Explanation for the Wow! Signal” / phl.upr.edu