S-a descoperit o stea pitică brună misterioasă – „Accidentul” – ce n-a mai fost văzută până acum

Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)
Iată o stea pitică brună (cenuşie) extrem de diferită de tot ceea ce astronomii au văzut până acum. De fapt, ea a fost descoperită complet întâmplător și de aceea a fost poreclită „Accidentul” (numele ei oficial este WISEA J153429.75-104303.3). Stelele pitice brune (cenuşii) sunt prea mari pentru a fi o planetă, dar prea mici pentru a fi o stea – practic, au o masă cuprinsă între planetele uriașe (cum ar fi Jupiter și Saturn) și stele.
Steaua pitică a fost găsită de Dan Caselden – un om de știință care a analizat datele colectate de către telescopul NASA în infraroşii NEOWISE. În propriul său program pe care l-a creat, Caselden a eliminat toate obiectele staționare care trimiteau lumină infraroșie, cum ar fi stelele. Apoi s-a concentrat asupra obiectelor în mișcare care ar putea fi stele pitice brune. În timp ce se concentra asupra unui obiect ceresc, și-a dat seama că el era de fapt o stea pitică brună. Dar, ceea ce a găsit a fost mult mai incredibil – faptul că acest obiect ceresc era unic faţă de altele asemănătoare, motiv pentru care programul nu l-a găsit inițial.
„Accidentul” este incredibil de ciudat, deoarece a apărut slab în unele lungimi de undă (ceea ce înseamnă că era extrem de rece și vechi), dar a apărut strălucitor în alte lungimi de undă (sugerând că era mult mai cald). Potrivit unei noi lucrări, apărută în revista „Astrophysical Journal Letters”, cercetătorii consideră că motivul pentru care a apărut slab în unele lungimi de undă și mai strălucitor în altele se datorează faptului că steaua are puţin metan în compoziţie, ceea ce indică faptul că a fost creată atunci când galaxia noastră Calea Lactee era în stadii extrem de timpurii și avea foarte puțin carbon (metanul este format din hidrogen și carbon).
De aceea, experții consideră că „Accidentul” are o vechime cuprinsă între 10 și 13 miliarde de ani. Pentru comparație, alte stele pitice brune care au fost descoperite au aproximativ jumătate din vârsta respectivă. Mai mult, galaxia noastră are o vechime de aproximativ 13,6 miliarde de ani, sistemul nostru solar având o vârstă de circa 4,5 miliarde de ani.
Cu ajutorul telescoapelor spațiale Hubble și Spitzer ale NASA, experții au reușit să determine că steaua pitica brună se află la aproximativ 50 de ani lumină distanță de planeta noastră și se mișcă extrem de repede cu o viteză de 800.000 de km/h, o viteză mult mai mare decât alte stele pitice brune. „Acest obiect ne-a sfidat toate așteptările”, a declarat Davy Kirkpatrick, care este astrofizician la IPAC la Caltech din Pasadena, California.
Un videoclip care arată „Accidentul” care se mișcă prin spațiul cosmic poate fi vizionat AICI.
Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): The Enigmatic Brown Dwarf WISEA J153429.75-104303.3 (a.k.a. „The Accident”) / iopscience.iop.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Partners: Crypto News , FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate