Salcamul, arborele care ajuta sistemul digestiv

Originar din America de Nord, arborele de salcam a fost adus in Romania in 1750 si era considerat mai mult o planta ornamentala. Este sensibil la ger si la ingheturi timpurii. De asemenea salcamul fixeaza si amelioreaza solurile degradate, instabile sau cu nisipuri miscatoare.
Salcamul are importanta terapeutica in medicina umana traditionala. Frunzele, florile si scoarta sunt cele trei parti care se recolteaza. Primavara devreme se strange scoarta de pe ramurile de 2-3 ani, iar frunzele inainte si in perioada infloririi. Florile se culeg cand sunt deschise fiind uscate la soare puternic.
Florile mai sunt utilizate in alimentatie, sub forma de salate, in prajituri sau in aluatul de clatite, datorita aromei puternice pe care o au. De asemenea in unele sate frunzele de salcam erau utilizate iarna in alimentatia gainilor deoarece stimuleaza ouatul acestor pasari.
Florile, frunzele si scoarta in tratamentul aparatului digestiv

Produsul uscat obtinut in urma uscarii florilor, frunzelor sau scoartei de salcam este folosit sub forma de infuzii, decocturi sau pulbere in tratamentul unor boli, mai ales ale stomacului.

Frunzele combat aciditatea gastrica, durerile gastrice si migrenele.
Florile combat durerile reumatice. Sunt utilizate impotriva hiperaciditatii gastrice, sunt un emolient al secretiilor bronsice si dau rezultate bune in tratamentul migrenelor, nevralgiilor dentare si leucoreei.
Pentru stomac lenes, florile de salcam au efecte emoliente, aducand pace, liniste si avand si efecte antiacide. Ele hranesc si protejeaza tesutul.
In inflamatiile bronsice florile sunt utile ca emolient si antitusiv, mai ales la cei care au si dureri reumatismale, migrene, nevralgii dentare sau femeile cu leucoree.
Scoarta salcamului poate fi utilizata in combaterea constipatiilor si in tratamentul ulcerului gastric.
In uzul extern salcamul poate fi recomandat im tratamentul ranilor, arsurilor aplicandu-se pulbere de flori direct pe locurile afectate.
Mierea si polenul de salcam in combaterea diareei.
In momentul infloririi salcamul atrage albinele datorita faptului ca inflorescentele sunt pline de nectar, polen si mana. Polenul de salcam are efecte calmante. Datorita celor peste 50 de substante active continute in polen, acesta are un spectru larg de influente asupra unor afectiuni ale organismului uman.
Mierea de salcam contine, ca si florile, robinina, flavonoizi, ulei volatil, substante de natura fenolica, rasini. Datorita componentilor sai aceasta miere are proprietati diuretice, antidiareice si expectoranta.
Sursa: www.ziaruldeiasi.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Partners: FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate