Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)
Iată câteva din „secretele” animalelor sălbatice, conform unui expert în zoologie:
* Sunt animalele în mod natural agresive? Poate sa pară curios, dar răspunsul este nu. Animalele se bat destul de rar. Se poate spune că mai curând ele fac o mimică și gesturi care nouă ni se par agresive. De fapt, pentru ele, acesta este un ritual de intimidare. Când ajung într-adevăr să se bată, ele simt că până și învingătorul riscă să fie rănit și ulterior să nu mai poată vâna.
De ce s-a crezut totuși că agresivitatea este un comportament natural specific animalelor? Pentru că observațiile asupra animalelor au fost făcute în condiții necorespunzătoare, în captivitate, în situații de tensiune extremă, în cuști suprapopulate, când animalele ajungeau să se muște şi să se sfâșie unele pe altele. În rеst, în mediul natural funcționează anumite mecanisme de reglare a comportamentului lor, care ne permit să ne gândim chiar la armonie.
* În lumea animalelor există o ierarhie socială? Teoria privind „marele mascul dominant” este întotdeauna valabilă. În timpul reginei Victoria, vânătorii se lăudau la un moment dat că au reușit să doboare un bătrân elefant, conducător al turmei sale; în realitate, ei doborâseră o femelă. Trupa întreagă era formată numai din femele care „interziceau” masculilor să se amestece printre ele. Așadar, fiecare specie își distribuie anumite roluri, uneori interșanjabile, în funcție de condițiile de viață. Lucrurile nu sunt stabilite o dată pentru totdeauna. Sunt specii de pești care, de-a lungul vieții, îşi schimbă până și sexul, și, implicit, rolul. Păsările de obicei îşi aleg un partener pentru întreaga viață, deși, uneori, mai sunt tentate și de parteneri noi.
* Putem stabili anumite legături între comportamentul animalelor și cel al oamenilor? În general da, dar răspunsul poate fi şi negativ. Oamenii, de exemplu, nu hibernează! Dar întotdeauna există conexiuni posibile de făcut.