Secretele celor 4 stari ale creierului – beta, alfa, theta si delta

Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)
Cercetatorii au descoperit ca stari diferite de constiinta se afla in legatura cu prezenta predominanta a anumitor unde cerebrale. Frecventa acestora – cicli pe secunda – se modifica in functie de starea noastra mentala. Trebuie sa aveti in vedere ca unele dintre aceste stari se pot suprapune si depinde de la individ la individ.
Starea Beta (peste 13 cicli pe secunda): concentrare, constiinta activa treaza.Starea Alfa (8-12 cicli pe secunda): visare cu ochii deschisi, meditatie, stari usoare de transa.Starea Theta (5-7 cicli pe secunda): vizualizare lucida, stari profunde de transa, hipnoza, meditatie profunda.Starea Delta (0.5-4 cicli pe secunda): conversia viselor, somn profund.
Undele de tip beta sunt cele care caracterizeaza starea obisnuita de constiinta. Ochii nostri sunt deschisi; noi suntem focalizati mental si ne directionam atentia catre lumea din jurul nostru. Fie ca suntem la servici, fie ca lucram la un proiect acasa, noi generam unde beta. Acestea sunt undele cele mai predominante ale creierului si sunt asociate atentiei fizice, entuziasmului, focalizarii si, la nivele mai inalte chiar supararilor si fricii.
Pe masura ce activitatea creierului nostru se diminueaza, noi ne relaxam mai profund si ne focalizam inspre interior. Aceasta este starea alfa. Aceasta caracterizeaza faza neutra a creierului, specifica oamenilor sanatosi care nu au motive de stres. Aceasta este starea meditativa pe care unii oameni o ating in urma practicii lor. Absenta unei activitati alfa semnificative poate fi un semn de stres, de boala sau alte forme de disconfort.
Atunci cand ne relaxam in intregime si devenim chiar somnorosi, creierul nostru trece intr-o stare mai lenta dar mai puternica ce este caracterizata de undele theta. Starea theta a fost numita starea intermediara, care apare intre starea de veghe si starea de somn. Aceasta stare este in general punctata de imagini mentale care apar spontan sau de visarea cu ochii deschisi. Aceasta poate reprezenta punctul de lansare pentru experiente extracorporale si stari de constiinta mistice. Starea theta deschide mintea catre subconstient, catre intelegere nemijlocita, catre intuitie si catre creativitate. Aceasta stare poate fi dificil de mentinut. Cercetatorii au intampinat dificultati in studiul acestei stari datorita intervalului scurt de timp in care oamenii o pot mentine. Majoritatea oamenilor adorm inainte de a putea fi obtinute suficiente informatii despre aceasta stare.
Atunci cand dormim profund, undele cerebrale predominante incetinesc pana cand devin delta. Acestea sunt chiar mai lente decat undele theta, osciland intr-un interval de frecventa de sub 4 cicli pe secunda. Exista dovezi ca unii oameni pot ramane constienti si in aceasta stare care pare sa fie asociata starilor profunde de meditatie, starii de transa si altor stari transcendentale de constiinta. Este stiut faptul ca in timp ce ne aflam in starea delta, creierul nostru secreta o cantitate semnificativa de hormon de vindecare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Partners: FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate