42 este numarul cu care Dumnezeu creeaza Universul in traditia cabalistica. In Cabala, cel mai semnificativ nume este cel al lui En Sof (cunoscut si ca „Ein Sof”, „Infinit”), care este deasupra lui Sefirot (uneori scris „Sephirot”).
In iudaism, numele alcatuit din 42 de litere este atribuit lui Dumnezeu. Rab (sau Rabhs), o sursa din Talmud, din secolul al III-lea, spune: „Numele celor patruzeci si doua de litere este incredintat numai celui care este pios, bland, de varsta mijlocie, fara temperament rau, sobru si care nu insista asupra drepturilor sale“.
Se pare ca acest numar 42 a fost cunoscut de vechii constructori ai Marii Piramide de la Giza, si asta pentru ca unghiul de la coltul piramidei este de 42 de grade, asa cum se poate observa si in imaginea de mai jos:
Foarte interesant il reprezinta faptul ca, potrivit unei teorii, marele piramide egiptene sunt indreptate spre Constelatia Orionului, acolo unde se gaseste M42 (Messier 42), o celebra nebula.
Tot legat de numarul 42, o avem pe Ma’at, o personificare feminina egipteana veche a legii, ordinii si adevarului fizic si moral. In scena judecatii descrisa in Cartea Egipteana a Mortilor, exista 42 de intrebari pe care le pune Ma’at pentru cei care tocmai au decedat. Daca ei pot da raspunsul la cele 42 de intrebari, au potentialul fie sa se reincarneze pe Pamant, fie chiar sa treaca la un alt nivel, devenind o stea.
Dar, numarul 42 apare in diferite contexte in crestinism. Exista 42 de generatii pentru genealogia lui Iisus in Evanghelia dupa Matei; de asemenea, se propovaduieste ca, timp de 42 de luni, Bestia va stapani peste Pamant (Apocalipsa 13: 5). Totodata, Biblia Gutenberg, prima Biblie populara tiparita din istorie, mai este cunoscuta si ca „Biblia cu 42 de linii”, deoarece cartea contine 42 de linii pe pagina.