Intr-o societate in care capitalismul si banii sunt principalele forte motorii ce determina activitatile si statutul unei persoane in lume si in care inegalitatea si nedreptatea sunt din ce in ce mai mari, poate fi foarte greu pentru cei lipsiti de privilegii sa faca fata stresului in mod eficient si oportun. Chiar daca banii nu reprezinta o problema, stresul se poate face simtit in multe alte feluri, inclusiv prin relatii neplacute si ambitii neimplinite. Prin urmare, trebuie sa invatam unele metode eficiente de controlare a stresului. Iata cateva sfaturi foarte importante in aceasta privinta:– nu cautati in viata perfectiunea;– traiti simplu;– cautati sa cunoasteti mai multe dimensiuni ale fericirii;– priviti inainte, nu in urma;– socotiti-va cel mai fericit om din univers;– invatati sa va iertati si sa-i iertati pe ceilalti;– invatati sa uitati lucrurile neplacute;– invatati metode de distractie activa;– faceti regulat exercitii fizice;– invatati sa va bucurati de muzica linistitoare ;– implicati-va intr-un grup religios sau spiritual;– alimentatia sa va fie echilibrata, naturala si hranitoare.
Nu exista perfectiune in univers. Se poate spune chiar ca frumusetea lumii si a vietii se afla in imperfectiunea ei, care face sa fie destul loc pentru creatie si progres permanent. De obicei, oamenii isi incep viata cu multe ambitii. Cand ajung spre sfarsitul vietii, constata ca multe dintre aceste obiective nu au fost indeplinite. La urma urmei, lumea nu a fost facuta pentru fiecare dintre noi. Nu ne ramane decat sa facem tot ce ne sta in puteri si sa lasam rezultatul in grija lui Dumnezeu. Altfel, ne cautam cu lumanarea grijile si necazurile. Daca gandim asa, vom constata ca scade mult apasarea vietii pe umerii nostri. Aceasta inseamna, printre altele, sa ne controlam ambitiile si sa luam lucrurile asa cum sunt.
Intr-un studiu chinez desfasurat pe o perioada de 22 de ani, psihologii au constatat ca la oamenii cu ambitii mari si cu dorinta de a-i controla si a-i conduce pe altii rata decesului era cu 60% mai mare decat la ceilalti. Ei au murit de diferite afectiuni, in special cardiace. Motivul principal, arata studiul, este faptul ca la persoanele ambitioase si dornice de putere tinde sa se elibereze in corp o cantitate de adrenalina mai mare decat la ceilalti oameni. Surplusul de adrenalina ajunge la vasele de sange si creste presiunea acestora, ducand la boli cardiace si la atac cerebral. Acest lucru este cu atat mai valabil pentru barbati. Barbatii ambitiosi tind sa trudeasca singuri pentru atingerea obiectivelor, fara sa ceara ajutorul nimanui.
A trai simplu nu este doar cea mai mare intelepciune a vietii, ci si una dintre cele mai puternice arme impotriva stresului si a depresiei. In societatea noastra moderna, multa lume a fost adusa la disperare de afacerism si de cartile de credit care pledeaza pentru un himeric stil de viata „confortabil” in schimbul stresului si deprimarii nesfarsite. Multi s-au inglodat in datorii incercand sa tina pasul cu stilul nostru de viata modern. Se prea poate sa conduca masini scumpe si sa traiasca in case luxoase, dar inima nu le este impacata. Rezultatul clar: lipsa confortului. Alegerea unei vieti simple ne da intelepciunea de a spune „nu” multor tentatii ale societatii moderne, scutindu-ne de o gramada de necazuri. Asa e facuta viata: cu cat dorim mai putine lucruri, cu atat ne este mai usor sa fim multumiti si cu atat suntem mai fericiti.
Pentru a aduce la minim nivelul de stres si a evita depresia, ne mai trebuie curajul si intelepciunea de a spune „nu” dorintelor, lacomiei si egoismului. Vom vedea ca, astfel, viata este mult mai usoara si mai placuta. Asa cum spunea filosoful grec Epicur acum mai bine de 2 000 de ani, „e cu neputinta sa traiesti placut fara sa traiesti si intelept”. Pentru inteleptii chinezi, o viata inteleapta este simpla din punctul de vedere al hranei, vesmintelor, locuintei, odihnei, distractiei si transportului. Acest stil de viata ne apropie de natura si ne face sa fim mai sanatosi si mai fericiti vreme indelungata.