Un magnat britanic de presa Simon Cowell (fondatorul si managerul companiei Syco, o divizie a Sony Music) a facut o declaratie-soc in timpul unui dineu gazduit recent de premierul Gordon Brown: „M-am decis sa-mi conserv corpul dupa moarte prin criogenie. Contra unei sume consistente poti fi pastrat inghetat imediat dupa ce esti declarat decedat. Oamenii de stiinta din domeniul medical se straduiesc in prezent sa gaseasca o metoda de a ne readuce la viata in urmatorul secol si vreau sa fiu disponibil pentru acest experiment. Cred ca pot face un serviciu natiunii prin decizia mea”.
In urma acestei declaratii, reactiile nu au fost foarte entuziaste. Premierul Marii Britanii a reusit insa o gluma tipic englezeasca: „In ce ma priveste, nu sunt sigur ca oamenii ma vor dori la fel de mult dupa ce voi invia din morti, cel putin nu la fel de mult ca pe Simon. Si, daca ma gandesc bine, cred ca s-ar putea declansa chiar si o campanie de presa care sa ma oblige sa renunt la ideea de a ma ingheta”.
Adeptii metodei criogeniei trebuie sa plateasca in medie intre 20.000 si 120.000 de lire pentru acest serviciu, care, teoretic cel putin, ar putea permite unui om decedat ca, dupa o anumita perioada si in functie de evolutia tehnicilor medicale, sa fie dezghetat si readus apoi la viata. Deja in Statele Unite exista doua firme consacrate care ofera acest serviciu – Institutul pentru Criogenie si Alcor. Pana in prezent, 160 de americani au apelat la aceasta metoda si alte peste 1.000 de semnaturi din lumea intreaga figureaza pe lista de asteptare (100 de persoane chiar din Anglia).
Cel care plateste acest serviciu beneficiaza de o campanie de informare si „trainning” din partea unei echipe de specialisti, care de altfel se ocupa de procedura de criogenie imediat dupa decesul clientului. In prima faza, sangele corpului neinsufletit este scos din vene si inlocuit cu un lichid conservant. Apoi trupul lipsit de viata este introdus intr-un frigider special de sticla si care contine nitrogen lichid la o temperatura de -196 grade Celsius. Persoanele care aleg aceasta metoda de conservare spera ca, prin inghetarea propriului corp dupa moarte, identitatea, personalitatea si amintirile personale sa ramana stocate in memorie, in celulele creierului, pe timp nelimitat si reactivate dupa „inviere”. Aceasta speranta este insa criticata vehement de o parte a comunitatii oamenilor de stiinta, experti si specialisti in domeniu, care considera ridicola o astfel de metoda.
In plus, mai multe companii din industria criogeniei au inregistrat cateva esecuri rasunatoare. De pilda, in 1979, noua cadavre conservate intr-un cimitir din California s-au descompus dupa ce s-au dezghetat. Motivul? Falimentul firmei care trebuia sa asigure serviciul de criogenie.
Proceduri similare criogeniei au fost prezentate in mai multe filme SF. Una dintre cele mai renumite productii cinematografice in care este expus pe larg procedeul criogeniei este pelicula „Forever Young„, avandu-l in rolul principal pe celebrul Mel Gibson.
In medicina, criogenia este utila pentru pastrarea organelor sau tesuturilor ce vor fi mai tarziu transplantate sau pentru alte utilizari. Insa, deocamdata, numai unele tipuri de celule si tesuturi, inclusiv sperma si embrionii, pot fi inghetati si reincalziti cu succes. Recent, un studiu realizat la Universitatea Helsinki de catre Anatoli Bogdan pare sa fi descoperit cum anume pot fi inghetate toate celulele, tesuturile sau chiar intreg corpul uman in asa fel incat sa se evite formarea de cristale de gheata distrugatoare. Experimentele lui Bogdan au implicat asa numita „apa sticloasa” sau gheata amorfa de densitate mare care este produsa prin racirea lenta la temperaturi foarte joase. Aceasta gheata amorfa se topeste intr-o apa foarte vascoasa. Noua descoperire va face posibila, conform teoreticienilor din domeniu, o tehnica criogenica viabila care sa lase celulele intacte si care sa permita reincalzirea corpului. Atunci, oameni suferind de boli incurabile ar putea fi inghetati si readusi la viata, dupa ce vor fi fost descoperite remediile.
Sursa: www.romanialibera.ro