Sf. Francisc din Assisi, sfantul care vorbea cu animalele si pasarile

Fiul unui bogat negustor de panzeturi, Francisc de Assisi a revolutionat biserica crestina la inceputul Evului Mediu.
Inchisoarea l-a facut pe Sf. Francisc sa-si schimbe stilul de viata
Giovanni Francesco di Bernardone s-a nascut in jurul anului 1181 in Assisi, Umbria (Italia). Cu toate ca a venit pe lume intr-o familie instarita, a avut parte de o educatie precara. In tinerete s-a remarcat in localitatea natala pentru hainele sale sport. De asemenea era cunoscut ca petrecaret si cantaret. Dar fericita lui tinerete s-a sfarsit brutal. A fost luat prizonier in timpul unei lupte impotriva orasului Perugia. A stat in detentie peste un an si s-a imbolnavit destul de grav. In captivitate a inceput sa-si reconsidere stilul de viata.
Cand s-a intors la Assisi, in anul 1205, era deja un om schimbat. A hotarat sa-si dedice viata lui Dumnezeu si celor saraci si suferinzi. Nu dupa multa vreme a avut o viziune, la ruinele capelei San Damiano de pe campurile de langa Assisi. L-a vazut pe Iisus Hristos, care i-a cerut sa repare biserica. Cel ce avea sa devina Sfantul Francisc a inteles ca Iisus s-a referit, de fapt, la intreaga biserica crestina.
Isi paraseste tatal si trece la reconstructia bisericilor
Dar, mai intai, a vandut baloti de panza si alte materiale din magazinul tatalui sau ca sa stranga bani pentru repararea capelei. Tatal s-a maniat ingrozitor si l-a amenintat ca avea sa il lase fara mostenire. Tanarul si-a scos vesmantul si s-a aruncat la picioarele parintelui uluit, luandu-si astfel un ramas-bun simbolic de la valorile lumii materiale. Si-a petrecut urmatorii trei ani printre leprosi, reconstruind biserici ajunse in paragina.

Creeaza Ordinul franciscanilor
In anul 1208, Francisc a fost inspirat de versetele 10:5 din Evanghelia dupa Matei. Revelatia l-a determinat sa propovaduiasca penitenta, pacea si dragostea. Nu era interesat de avutii, era decis sa duca o viata ca a lui Iisus. Si-a luat doisprezece discipoli, instituind primul ordin de calugari franciscani. Benedictinii locali le-au dat o capela in Porziuncola, in apropiere de Assisi. Aceasta a devenit prima lor manastire. Calugarii franciscani mergeau numai cate doi. Propovaduiau, cantau, munceau si cerseau, producand un mare efect asupra populatiei in drumul lor. Papa Inocentiu a fost reticent la inceput fata de ei, dar in cele din urma a recunoscut ordinul, in 1210.
Sf. Francisc comunica cu animalele si pasarile
Sfantul Francisc atragea oamenii datorita unei extraodinare charisme. Se spune ca avea puterea de a comunica si cu animalele. Predica randunelelor si chiar ar fi poruncit unui lup extrem de periculos sa nu mai terorizeze localnicii. Predica tinuta pasarilor a avut loc, potrivit unei legende, in manastirea Eremo delle Carceri.
Misiuni de propovaduire a crestinismului in intreaga lume
In anul 1217 a repartizat ordinul calugaresc pe provincii si misiuni in intreaga lume. A ajuns pana in Spania, unde a incercat sa-i converteasca pe mauri si chiar in Egipt, predicand sultanului Al-kamil. Isi dorea sa ajunga in Tara Sfanta, fapt ce i-a determinat pe franciscani sa lupte pentru a deveni strajeri pe meleagurile natale ale lui Iisus.
In 1220, Sfantul Francisc s-a intors in Italia, unde a participat la adunarea de la Porziuncola (Adunarea rogojinilor), la care au asistat 5000 de calugari. A renuntat la administrarea efectiva a ordinului si a numit un nou conducator.
A primit si stigmatele
In 1221 a infiintat un al treilea ordin de calugari franciscani. Trei ani mai tarziu a primit miraculos stigmatele – cele cinci rani capatate de Hristos in timpul patimilor – in urma unei viziuni survenite in timp ce se ruga, la finele unui post de patruzeci de zile (cand a tinut predica de pe Muntele La Verna). A facut tot ceea ce i-a stat in putinta pentru a-si ascunde ranile. S-a imbolnavit, suferind de asemenea din cauza unor tulburari de vedere, dar a continuat sa scrie si sa predice.
Mostenirea lasata de Sf. Francisc intregii lumi
A incetat din viata la varsta de patruzeci si patru de ani, in coliba sa din Porziuncola. A fost canonizat dupa aproape doi ani si trupul sau a fost inmormantat in capela ce i-a fost inchinata, din Assisi, in 1230. Francisc este unul din sfintii protectori ai Italiei. Craciunul era una din sarbatorile lui preferate. In 1223 a recreat pestera din Bethlehem, introducand conceptul de „Ieslea Craciunului”, care a devenit foarte popular.
Sfantul Francisc a facut celebru orasul sau natal in intreaga lume. Bazilica care ii este dedicata este cel mai de pret monument din Assisi. In cripta acesteia se odihnesc ramasitele pamantesti ale intemeietorului ordinului franciscan. Trupul sau a fost descoperit aici in anul 1818. Zidurile bazilicii sunt impodobite cu fresce de Giotto, care prezinta scene din viata sfantului, din care lipsesc totusi scenele de autoflagelare publica si practicile ascetice care au alcatuit un element important in viata acestuia. Credinciosii sosesc in numar mare in Assisi pentru a aduce omagii Sfantului Francisc. In afara de trupul din cripta, in sacristia bisericii se mai afla haine si documente scrise chiar de mana sa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Partners: FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate