Smaraldul – piatra pretioasa cu semnificatii mistice si terapeutice

Pliniu cel Batran aminteste in „Istoria Naturala” despre mesteri pietrari ai antichitatii, care stiau sa taie cristale de smarald in sase planuri, spre a le valorifica stralucirea. El situa smaraldul, ca valoare, dupa diamant si perla, si aprecia culoarea sa mai presus de a tuturor celorlalte minerale verzi.
Primii ochelari au fost confectionati inca din antichitate, dintr-un smarald transparent, iar celebrul cristal de smarald al lui Nero, prin care privea luptele de gladiatori si a admirat spectacolul sinistru al Romei incendiate, a ramas celebru. Din smaralde incolore se mai construiau si asa-numitele „oglinzi minunate”, despre care se credea ca au puterea miraculoasa de a destainui viitorul celor ce-si priveau chipul in ele.
Astazi, smaraldele pure pot atinge pe piata pietrelor pretioase o cota maxima, depasind uneori si diamantele! Denumirea acestui mineral provine din limba persana si are semnificatia de „inima de piatra”. Legendele, cu origini pierdute in noianul vremurilor, au slavit virtutile smaraldului, situandu-l printre pietrele cu semnificatii mistice si terapeutice.
O veche legenda indiana povesteste ca aceasta piatra s-a nascut din fierea imparatului Danava si a fost scapata pe pamant din inaltimi de catre zeul Indra. Piatra a regelui Solomon, smaraldul a fost oferit intr-un inel (ramas celebru in stiintele oculte) reginei din Saaba, Sulamita, care i-a atarnat deasupra patului, spre a o feri de ganduri si de vise urate, de serpi si de scorpioni. Credinta ca acest mineral intareste vederea a facut ca si piatra din monoclul lui Nero sa fie un smarald.
Nu mai putin cunoscut in lumea legendei este si smaraldul din inelul lui Polycrat, tiranul Samosului. Se spune ca acesta, vrand s-o infrunte pe zeita Fortuna si-a aruncat in mare celebrul inel cu smarald, care a fost regasit curand in pantecele unui peste, semn aducator de nenorocire pentru cel ce facuse acest gest. Si, intr-adevar, in anul 522 i.Hr. Samosul a fost cucerit de Oronte, generalul regelui persan Darius, iar Polycrat a murit crucificat.
Piatra norocoasa a celor nascuti in lunile mai sau iunie, smaraldul simboliza virtutea, spunandu-se ca se sparge atunci cand proprietarul sau cade in viciu si pacat. Medicina empirica il recomanda pentru tratarea unor boli, cum ar fi epilepsia. De mentionat faptul ca papa Clement al V-lea a murit inghitand pulbere de smarald.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Partners: Crypto News , FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate