Un proverb italian spune: „Dove ii sole non entra ii dottore”, ceea ce inseamna: „Unde nu intra soarele, intra doctorul.” Studiile stiintifice au demonstrat ca, desi expunerea la soare poate avea unele efecte negative, exista riscul unor probleme de sanatate mult mai mari daca nu iesim la soare. Statistic, mai multi oameni mor de boli asociate cu lipsa luminii soarelui decat cei care mor de cancer de piele. La fel ca in orice lucru, moderatia este esentiala cand vine vorba de expunerea la soare – in mod cert, nu este un lucru intelept sa te „prajesti”, dar este tot atat de lipsit de intelepciune sa eviti cu totul soarele.
In timp ce sperietoarea cancerului de piele a facut ca multi oameni sa se fereasca de soare, – la urma urmei, cancer este un cuvant amenintator – este important sa luam in seama toate dovezile stiintifice care analizeaza argumentele pro si contra expunerii la soare.
Dupa studierea ultimelor cercetari medicale publicate in reviste prestigioase cum ar fi The Journal of American Medical Association si The New England Medical Journal, exista un consens general in ceea ce priveste legatura dintre lumina soarelui si sanatate, care poate fi rezumat dupa cum urmeaza:
• Lumina Soarelui este asociata cu tipuri de cancer de piele neletale. Expunerea excesiva la lumina ultravioleta este corelata cu dezvoltarea carcinomului celulei bazale si carcinomului celulei scuamoase, doua tipuri de cancer de piele care sunt usor de tratat si foarte rar fatale. Aceste cancere se dezvolta in primul rand la indivizii cu pielea deschisa care se expun la soare cu intermitenta. Cu alte cuvinte, ei petrec cea mai mare parte a timpului lucrand si traind in casa, iar atunci cand ies afara, in loc sa permita corpului sa se adapteze treptat la soare, se ard.
• Este posibil ca acel cancer de piele care este letal sa se datoreze alimentatiei, fara a avea vreo legatura cu razele ultraviolete. Legatura dintre expunerea la ultraviolete si melanomul malign, cancerul de piele potential mortal, nu este inca inteleasa. Exista unele dovezi care atesta faptul ca arsurile solare repetate au legatura cu melanomul. Cu toate acestea, un alt studiu a aratat ca cel mai mare factor de risc este alimentatia in care exista un dezechilibru al grasimilor, in special in randul oamenilor care nu consuma suficienti acizi grasi omega-3.
• Lipsa vitaminei D (datorata lipsei Soarelui) este periculoasa. Oamenii la care s-a diminuat vitamina D sunt mult mai predispusi sa dezvolte cancer de san, de colon, ovarian si de prostata; de asemenea, deficienta vitaminei D este asociata si cu bolile de inima, cu hipertensiunea, scleroza multipla, hepatita si osteoporoza. Multe studii au aratat scaderea vitaminei D la cei care locuiesc in zone lipsite de soare, la cei care sunt obligati sa stea in casa sau sunt spitalizati, la indivizii cu pielea inchisa la culoare si la femeile care se imbraca de obicei cu rochii si valuri ce impiedica expunerea pielii la soare. Acest lucru este adevarat chiar si la cei care iau suplimente de vitamina D. Un alt studiu a aratat ca femeile mai in varsta sufera de deficiente ale vitaminei D in timpul lunilor de iarna, cand lumina Soarelui este mai scazuta.
• Expunerea scazuta la soare are legatura cu cancerul. Multe studii stiintifice foarte bine documentate demonstreaza faptul ca femeile care traiesc la latitudini nordice sunt cu 150% mai predispuse sa dezvolte cancer ovarian si cancer de san decat cele care traiesc in zone sudice, mai insorite. Unul dintre studii a demonstrat, de asemenea, ca femeile care lucreaza in aer liber sunt in mod semnificativ mai putin predispuse sa dezvolte cancer de san sau de colon. Vitamina D protejeaza impotriva acestor tipuri de cancer.
• Tulburarea afectiva sezoniera (SAD) afecteaza milioane de oameni. In timpul lunilor de iarna, oamenii care sufera de SAD trec prin depresie, devin letargici, dorm excesiv, au pofta de carbohidrati, iau in greutate, isi pierd interesul pentru activitatile desfasurate cu alti oameni, adesea se simt vinovati si simt in general cum le lipseste cheful de viata. Simptomele se amelioreaza cand cei care sufera de SAD sunt expusi luminii spectrului solar.
• Lumina Soarelui creste performantele mentale si fizice. Un studiu efectuat pe 22.000 de studenti americani a descoperit ca atunci cand se aflau in sali de clasa expuse la lumina naturala, rezultatele testelor lor cresteau cu 26%. S-a aratat ca lumina soarelui scade presiunea (tensiunea) sanguina, creste alimentarea cu sange a organelor si a muschilor, amplifica alimentarea cu oxigen a tesuturilor si creste glicogenul (energia stocata) in muschi si in ficat.
• Lumina Soarelui este benefica pentru sanatate. Pe langa cresterea rezervei de vitamina D, lumina Soarelui are un efect asemanator insulinei, care este benefic pentru diabetici. Exercitiile fizice facute afara, la soare, scad cantitatea de acid la etic, lucru care poate reduce febra musculara. Expunerea la soare scade, de asemenea, colesterolul si creste toleranta noastra la stres, pentru ca scade presiunea (tensiunea) sanguina si ritmul respirator. Potrivit lui Zane Kime, doctor in medicina, autor al lucrarii Lumina soarelui, atunci cand suntem supusi stresului, producem prea mult monofosfat ciclic adenozin (cAMP), care ne afecteaza sistemul imunitar si ne reduce rezistenta la cancer. Acest lucru este adevarat mai ales la persoanele ale caror regimuri alimentare contin o mare cantitate de grasimi polinesaturate. Se pare ca cAMP este foarte sensibil la expunerea la soare, iar aceasta il diminueaza si distruge. Asta are un efect sedativ, care este unul din motivele pentru care adesea ne simtim somnorosi cand stam la soare.
• Lumina soarelui aduce beneficii copiilor. Studiile arata ca lumina soarelui poate vindeca hepatita neonatala si creste masa osoasa la copii inainte de pubertate. De asemenea, mamele care stau la soare in perioada graviditati au sanse mai mari sa dea nastere unor copii mai inalti decat ai mamelor care ies prea putin la soare in aceasta perioada.