Specialiştii sunt categorici: „Omul nu descinde din maimuță! Omul este prin el însuși”

Reluând o sinteză a celor mai noi descoperiri de fosile având caractere humanoide, revista franceză „Science et Vie” a publicat, în iunie 2010, 4 articole privind ipotezele științifice din domeniul paleoantropologiei, evidențiind noi reevaluări făcute de paleontologi francezi și americani.
Primul articol, intitulat „Nu descindem din maimuţă”, a prezentat modul în care au survenit mereu reconsiderări, bazate pe cele mai moderne metode ale datărilor. Astfel, în urma descoperirii unui craniu de hominid cu mult mai vechi decât al celorlalte fosile considerate a fi primele vestigii, vârsta strămoșilor omului – care a tot fost modificată de la 4,4 la 5,8 apoi la 6 milioane de ani – a fost coborâtă mai recent la 7 milioane de ani! Așadar, originea speciei umane ar putea proveni din era terțiară.
Studierea foarte atentă a acestui craniu, descoperit in 2001, în situl Turnai din statul african Ciad (Sahelanthropus tchadensis), i-a determinat pe cercetătorii americani P. Payet și T. White, de la Universitatea California din Berkeley, să publice într-o altă revistă două concluzii categorice: „În primul rând, omul nu descinde din maimuță – el este prin el însuși. În al doilea rând: cimpanzeul este rezultatul unei istorii evolutive la fel de lungi ca a noastră. Deci el nu este strămoșul nostru”.
Această a doua concluzie a fost susținută și de descoperitorul craniului de la Turnai, paleontologul francez Michel Brunet: „Mult timp s-a considerat că ultimul strămoș comun trebuia să semene cu un cimpanzeu. Acum, grație scheletului fosil Ardipithecus ramidus (4,4-5,8 milioane de ani), avem o certitudine clară că nu este așa.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Partners: FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate