Imagine: x.com/@OCET_Oman
Cunoscută popular sub numele de „Puţul iadului”, Puţul Barhout este o dolină de 30 de metri lățime și 112 de metri adâncime, fiind situat în provincia Al-Mahara din Yemen, în estul țării. Dolina a dat naștere multor mituri și superstiții locale înfricoșătoare, dar o echipă de 10 speologi îndrăzneți a mers în 2021 chiar în fundul dolinei și se crede că sunt primii oameni care au făcut coborârea completă.
Localnicii cred de secole că „Puţul iadului” este o închisoare pentru un spirit malefic, care are un miros insuportabil ce iese din măruntaiele sale. Frica de spiritul care locuiește în puţ este atât de mare, încât localnicii yemeniți sunt speriați să se aventureze chiar lângă intrarea lui, ca nu cumva spiritul malefic să-i atragă. Localnicii cred nu numai că fântâna găzduiește o ființă diabolică, ci că în fundul ei se găseşte o poartă către iad. O altă credință locală este aceea că gaura misterioasă este un super-vulcan capabil să facă ravagii pe pământ.
Echipa care a explorat puţul în 2021 nu a găsit acolo nicio urmă de ființe supranaturale sau o poartă către iad. Cu toate acestea, au fost multe fenomene naturale minunate de fotografiat și experimentat în cele șase ore petrecute în fundul puţului.
Se crede că Puţul Barhout are cel puțin un milion de ani vechime, dar este greu de spus când s-a format exact dolina. Deși speologii nu au găsit spirite, ei au dat peste ceva la fel de înfricoșător: o abundență de șerpi! De asemenea, ei au mai întâlnit broaște, gândaci, precum şi rămășițe de animale moarte (în mare parte păsări), ceea ce probabil explică mirosul urât din groapă.
În plus, echipa a descoperit că fundul puţului este acoperit cu perle de peșteră de un verde strălucitor – un fenomen natural minunat. Perlele de peșteră sunt depozite concentrice de carbonat de calciu care se formează pe podeaua unei peșteri care este plată. Acolo unde podeaua peșterii era neuniformă, oamenii de ştiinţă au găsit, de asemenea, stalagmite care creșteau din ea, unele de până la 9 metri. Stalagmitele se formează dintr-o acumulare de minerale, cum ar fi carbonatul de calciu, în apa care picură constant.
O altă priveliște minunată care a întâlnit ochii exploratorilor au fost micile cascade subterane. Acestea sunt create de apa care iese din mici găuri din pereții dolinei la aproximativ 65 de metri sub suprafață.
Imagine: x.com/@OCET_Oman
Imagine: x.com/@OCET_Oman