Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)
V-aţi băga nasul sub coada unui castor, în zona fundului, şi aţi mirosi? Nu, nu e o nebunie şi nici vreun fetiş… pur şi simplu aţi descoperi că ar mirosi foarte bine – a vanilie! Şi mai trebuie să ştiţi un lucru: aromele de vanilie din produsele de patiserie și bomboane pot proveni din aceste excreții anale ale castorilor.
Ideea care este… aceşti castori secretă o substanţă numit castoreum, pe care animalele o folosesc pentru a-și marca teritoriul. Autorităţile medicale şi cele din domeniul siguranţei alimentare spun că acest castoreum este un aditiv sigur, iar producătorii îl utilizează pe scară largă în parfumuri și alimente de cel puțin 80 de ani, potrivit unui studiu din 2007 publicat în „International Journal of Toxicology” (Safety assessment of castoreum extract as a food ingredient / pubmed).
Castoreum este un compus chimic care provine din unul din sacii de ricin ai castorului, care se află între pelvis și baza cozii. Datorită apropierii sale de glandele anale, castoreumul este adesea o combinație de secreții ale glandelor de ricin, secreții ale glandelor anale și urină.
În timp ce majoritatea secrețiilor anale put groaznic – datorită bacteriilor din intestine – acest compus chimic este un produs al dietei unice a castorului, care se hrăneşte cu frunze și scoarță. Aşadar, în loc să aibă un miros urât, castoreumul are un parfum de vanilie, motiv pentru care oamenii de știință din domeniul alimentar au tendinţa de a-l încorpora în rețete alimentare.