Străvechile oale Saqqara din Egipt au suprafeţele atât de netede încât se presupune că ele ar fi putut fi sculptate cu… laserul!

Cercetătorul american John Anthony West este unul dintre cei care cred că nu am descoperit încă adevăratele secrete ale civilizației egiptene; el crede că oalele Saqqara reprezintă o mare provocare pentru oamenii de știință, întrucât nu există urme ale folosirii instrumentelor de dăltuire (ciocan și daltă) pe pietrele acestor vase, suprafețele lor fiind complet netede. Ca și cum ar fi fost sculptate cu… raze laser!
Oalele Saqqara l-au uimit pe omul de știință englez Flinders Petrie, care a sosit în Egipt în 1881 pentru a studia antichitățile egiptene. Cercetătorul a exclus posibilitatea ca egiptenii antici să fi sculptat manual aceste oale, sugerând că egiptenii au realizat o tehnologie avansată pe care noi nu am descoperit-o încă. În acele timpuri, omul de știință englez a ajuns până la punctul de a presupune că egiptenii antici trebuie să fi inventat „strunguri mecanice” pentru a putea produce astfel de ustensile cu o precizie atât de extremă. Aceasta este o teorie pentru care Petrie nu a oferit nicio dovadă a validității ei. Cu toate acestea, au apărut cei care au crezut în ea; egiptenii posedau mașini foarte avansate care i-au ajutat să construiască această civilizație uriașă.
Vasele (oalele) Saqqara reprezintă un grup de vase de piatră de diferite forme și realizate din cele mai dure tipuri de pietre. Ele au fost găsite la baza Piramidei lui Djoser din regiunea Saqqara, în număr mare, depășind câteva mii de exemplare. Oamenii de știință cred că toate datează din perioada regelui Djoser, adică aproximativ anul 3.400 î.Hr. și sunt în prezent răspândite în întreaga lume, în mai multe muzee.
Dilema ridicată de oalele Saqqara este că fabricarea lor nu este deloc compatibilă cu uneltele pe care se crede că le-au folosit egiptenii în epoca dinastică, și anume daltele și ciocanele de cupru, bronz și chiar de fier apărute în epoca târzie. Niciun material (din care sunt alcătuite vasele) nu poate fi sculptat cu ușurință, cum ar fi dioritul, de exemplu, care poate fi sculptat doar cu o lamă de diamant!
În plus, constatăm numărul foarte mare al acestor vase, care ajung la mii sau zeci de mii. Dacă presupunem că ele au fost făcute prin sculpturi manuale, lucrul acesta necesita zile și săptămâni pentru a se realiza un singur vas; dar, zeci de mii dintre aceste vase, cât timp ar fi necesitat şi de câţi oameni era nevoie!?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Partners: Crypto News , FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate